Dečak u šumi pronašao mač iz 17. veka

Dvanaestogodišnji dečak pronašao je istorijski mač iz 17. veka tokom šetnje u šumi, saopštio je muzej u nemačkoj južnoj saveznoj pokrajini Bavarskoj.
Taj vredan pronalazak je sada izložen u gradskom muzeju u Nerdlingenu, a 12-godišnjak je nagrađen trajnom besplatnom ulaznicom za muzej.
 
Kako je saopšteno iz gradskog muzeja, dečak je pronašao mač krajem prošle godine u šumi u blizini sela Ederhajma, oko 120 kilometara severozapadno od Minhena, a potom je njegova porodica obavestila Državnu kancelariju za očuvanje istorijskih spomenika.
 
Državna kancelarija je preporučila da se mač star preko 400 godina preda na čuvanje muzeju i u novembru 2020. dodat je kolekciji oružja muzeja u Nerdlingenu.
 
"Mač je od proleća izložen u vitrini muzeja i obogatio je izložbu koja prikazuje Bitku kod Nerdlingena", saopštile su gradske vlasti.
 
Da li je taj mač stvarno korišćen u bitci 1634. niko sa sigurnošću ne može da potvrdi. Ta bitka bila je jedan od najznačajnijih događaja Tridesetogodišnjeg rata.
 
Rimokatolička kraljevska vojska je uz pomoć 15.000 španskih vojnika izvojevala veliku pobedu kod Nerdlingena protiv zajedničkih protestantskih vojski Švedske i nemačkih protestantskih saveznika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti