Zašto Kinezi jedu štapićima?

O nastanku štapića koje Kinezi, ali i drugi azijski narodi koriste tokom jela, postoje mnoge legende, ali se pravo objašnjanje krije u kineskim običajima.
Zašto Kinezi jedu štapićima?
Foto: Pixabay
Štapići kao pribor za jelo su se prvi put pojavili tokom dinastije Šang, između XVI i XI veka p.n.e. Jeftine izrade i laki za rukovanje brzo su se odomaćili u Kini, a zatim i u većem delu Azije.
 
Prema jednoj legendi, štapiće je izmislio prvi kineski car Ju Veliki koji je, strahujući da bude ubijen, zabranio upotrebu noževa i viljušaka.
 
Jednom prilikom je bio toliko gladan da nije mogao da pričeka da se jelo ohladi te je iščupao dve grančice kojima se poslužio kao hvataljkom. Hladnom oružju - noževima i viljuškama, tako nije bilo mesto na stolu. Korišćenje štapića upućuje na blagost i dobronamernost.
 
Iako se svi istoričari ne slažu oko porekla štapića, jedno je sigurno - jako su korisni za one koji ih redovno upotrebljavaju. Naime, njihovim rukovanjem pokreće se više od 30 zglobova i 50 mišića na prstima, šakama i rukama.
  • Djins

    27.06.2021 21:16
    Znam ja
    Izmislili trgovinu! Njima ne mozes nista prodati, pa ni kasike!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.