Belgijski monasi odbranili svoje pivo od najvećeg svetskog proizvođača kreča

Monasi opatije Notr-Dam de Sen-Remi u Rošforu, na jugu Belgije, nakon čitave decenije dobili su sudsku borbu s vlasnikom kamenoloma oko čistoće lokalne izvorske vode.
Belgijski monasi odbranili svoje pivo od najvećeg svetskog proizvođača kreča
Foto: Pixabay
Monasi u jednoj od samo 14 opatija na svetu koje proizvode trapist pivo tvrdili da planovi Lojsta, međunarodne kompanije koju vodi jedna od najbogatijih porodica u Belgiji, da produbi svoj kamenolom krečnjaka i preusmeri izvor Tridene rizikuju da promene jedinstveni ukus njihovog proslavljenog pića.
 
Zahvaljujući dokumentu iz 1833. godine, čini se da i proizvođači i obožavaoci piva više ne moraju da brinu. Apelacioni sud u Liježu potvrdio je da, iako vlasnik kamenoloma poseduje i izvor, on nema pravo da "ukloni ili preusmeri svu ili deo vode koja opskrbljuje opatiju".
 
Portparol kompanije Lojst Žan Marbean rekao je da će kompanija proučiti presudu pre nego što odluči da li će uložiti žalbu kasacionom sudu. Kompanija je takođe izradila plan B, da se kamenolom proširi u drugom pravcu kako bi se produžio njegov životni vek do 2040. godine.
 
Saga je počela pre deceniju kada je Lojst objavio svoj plan produbljivanja kamenoloma Boveri u Rošforu kako bi mu produžio životni vek od 2022. do 2046. U kamenolomu radi oko 150 lokalnih stanovnika.
 
Takva operacija podrazumevala bi pumpanje podzemne vode ispod kamenoloma. Monasi tvrde da bi to uticalo na kvalitet podzemne vode koja je presudan sastojak njihovog piva. Vlasnik kamenoloma je ponovio ispitivanja da bi pokazao da to nije tačno. Ali monasi Rošfora nisu se dali ubediti i usledila je bitka "između Davida i Golijata".
 
Lojst je najveći svetski proizvođač kreča, minerala i dolomita, sa 100 filijala u više od 25 zemalja i 6.400 zaposlenih, a ostvaruje promet veći od milijardu evra.
 
Opatija Trapist može se pohvaliti pivarama koje su opisane kao najlepše u Belgiji. Najraniji spomen pivare u manastiru datira iz 1595. godine, ali sadašnja lokacija potiče iz 1899. godine. Voda za pivo crpi se iz bunara unutar manastirskih zidina.
 
Čuveni kvalitet monaškog piva opatiji je doneo značajan prihod i ona od toga ima godišnji promet od oko 14 miliona evra. Prošle godine je najavila planove za svoje prvo novo pivo u 65 godina.

Teme

pivo
  • Ja

    02.07.2021 09:46
    Wow!
    Wow!
    Sta ti je *prava* pravna drzava!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva