VIDEO: Napravljena najveća peščana građevina na planeti: "Zamak koronavirusa koji tlači ljude"

Na krajnjem severozapadu Danske izgrađen je najveći dvorac od peska na svetu, visok 20 metara i težak oko pet hiljada tona, objavili su njegovi graditelji.
VIDEO: Napravljena najveća peščana građevina na planeti: "Zamak koronavirusa koji tlači ljude"
Foto: Youtube (WION, Screenshot)
Dvorac je visok 21,16 metara i bogato je ukrašen. Njegova dužina je za tri metra veća od dvorca izgrađenog u Nemačkoj 2019. koji je do sada držao Ginisov rekord sa svojih 17,66 metara.
 
Smešten u letovalištu Blokhus, na severnom vrhu Jitlanda, dvorac je izgrađen u obliku piramide kako se ne bi srušio, što je metoda koju koriste stručnjaci za krhke građevine.
 
Njegov tvorac, Holanđanin Vilfred Stijger, kojem je pomagalo tridesetak najboljih graditelja u pesku na svetu, želeo je da prikaže snagu koronavirusa u svetu od početka pandemije.
 
"Virus upravlja našim svetom, govori nam što treba da radimo i sprečava nas da budemo uz porodicu i prijatelje", rekao je Stijger.
 
Na vrhu dvorca nalazi se koronavirus od peska koji tlači ljude, a oni čine sve da ga pobede, pojasnio je tvorac zamka.
 
 
Ukupno je 4.860 tona danskog peska upotrebljeno za izgradnju dvorca koji je mogao da se podigne zahvaljujući drvenoj konstrukciji skrivenoj unutar njega. Da se ne bi raspršio, pesak sadrži približno 10 posto gline. Po završetku izgradnje, nanesen je i sloj lepka kako bi dvorac na toj vetrovitoj obali potrajao veći deo zime.
 
Graditelji očekuju da dvorac izdrži jak mraz i potraje do februara ili marta. Konstrukcije od peska su postale tradicija u Blokhusu i skulpture uglavnom izdrže do januara.
  • Жоржо

    09.07.2021 14:12
    Ко јачи, тлачи
    Вирус без мозга је паметнији од људи.
  • Pera

    09.07.2021 10:14
    Piramide na tlu Evrope.
  • Vule

    09.07.2021 09:51
    sve se puši
    kako ove dance bole uši
    nismo 500 nego 5000 godina za normalnim svetom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.