Deo Hadrijanovog zida otkriven ispod ulice u Njukaslu

Novi deo zida rimskog imperatora Hadrijana otkriven je tokom radova na vodovodnoj mreži ispod ulice u Njukaslu.
Deo Hadrijanovog zida otkriven ispod ulice u Njukaslu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Zid star 1.900 godina pronađen je ispod prometne ulice nedaleko od centra grada, potvrdila je komunalna kompanija "Nortambrian voter".
 
Hadrijanov zid je kamena barijera, odnosno rimski zid dug 120 kilometara koji je predstavljao severnu granicu Rimskog carstva.
 
Završen je 128. godine tokom vladavine imperatora Hadrijana.
 
Novootkriveni deo zida je dug oko tri metra, a napravljen je od velikih kamenih blokova.
 
To ukazuje na mogućnost da je nastao u početku projekta, jer su delovi zida koji datiraju iz kasnijih faza pravljeni od manjeg kamenja.
 
Deo zida će biti zaštićen, a vodovodna mreža u tom delu Njukasla preusmerena.
  • marica hrdalo

    19.08.2021 15:53
    iskopine
    u srbiji na svakom nalazistu prvo prodju lopuzine i pokradu sve sto mogu, cak i kamenje sa ornamentima, zatim kao dodju arheolozi a posle njih buldozeri i raspi*kaju sve i nazidaju neku novogradjevinsku rugobu
    primera koliko hoces, da ne nabrajam
    najzaliji mi je onaj hrast zapisa: te necemo ga dirati, te praviti obilaznicu te ga izmestiti ga..
    i na kraju pojede ga mrak
  • dijasporac

    16.08.2021 06:22
    2009-te su u Beogradu radili rekonstrukciju tramvajske pruge kod Kalemegdana i prilikom otkopavanja su otkrili rimski vojni logor. Arheolozi su snimili ostatke, uzeli neke eksponate i zatrpali nalaziste a gradjevinci izbetonirali plocu preko i stavili nove tramvajske sine (!!?!?). Tako se radi u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.