Nakon kriptovaluta, došla kriptomoda: Veliki skok prodaje virtuelne odeće

Kad kupite zlato, vidite ono što ste kupili - što se baš ne bi moglo reći za kriptoodeću, koja zapravo ne postoji.
Nakon kriptovaluta, došla kriptomoda: Veliki skok prodaje virtuelne odeće
Foto: Pixabay
Kimona inspirisana japanskom kulturom, dizajneru kriptoodeće Hirohitu Kaiju, 23-godišnjem umetniku, omogućila su zaradu od čak 20.000 dolara za tri nedelje. Dostupna su samo u virtuelnom svetu, piše Zimo.hr.
 
"Nikada nisam mislio da ću biti modni dizajner. Skicirao sam odeću i slično. Ovo je potpuno novo iskustvo u smislu da mogu da prikažem svoju umetnost na način na koji nisam mislio da ću moći“, kazao je Japanac.
 
Odeća je za avatare za virtuelnu stvarnost. Može se kupiti i prodavati pomoću kriptoimovine, odnosno, nezamenljivih tokena (NFT).
 
"Prodajemo nezamenljivi token, koji simbolično predstavlja pasoš za nova iskustva. Prvi smo pokrenuli proces u kom se nezamenljivi token može nadoknaditi fizičkim predmetom", kazao je vlasnik kompanije za kreiranje virtuelnih patika Stiven Vasilev.
 
Njihova popularnost skočila je tokom pandemije. Zarada od prodaje virtualne odeće u prvoj polovini godine premašila je 750 hiljada dolara.
 
"Zanimljivi razgovori proizašli su iz pandemije, kao i rasprave o održivosti i modi, i cela industrija se preokreće. Više nemamo sezone i odmičemo se od ovog arhaičnog modela", zaključila je suvlasnica firme za kreiranje virtuelne odeće Paula Selo.
 
Njihovu vrednost su prepoznali i brendovi poput Guccija i Louis Vuittona, koji su svoje kolekcije izbacili u virtuelnom svetu. Taj potez najavili su i Dolče i Gabana.
  • Slucajni Prolaznik

    18.08.2021 23:07
    Kad će neko reći da je car nag?
  • Vule

    18.08.2021 12:51
    Jel bi mogao neko sa medicinskom kvalifikacijom da mi ovo objasni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti