Učestale krađe peska i školjki sa zaštićenih plaža Sardinije

Povratkom masovnog turizma, ovog leta ponovo su učestale krađe peska, kamenčića i školjki sa zaštićenih plaža Sardinije, upozoravaju ekolozi i zahtevaju da se stane na put ovakvim navikama turista.
Učestale krađe peska i školjki sa zaštićenih plaža Sardinije
Foto: Pixabay
Grupa ekologa koja je na Fejsbuku pokrenula grupu pod nazivom "Sardegna rubata e depredata" (Sardinija opljačkana i poharana) procenjuje da je samo ove godine sa ostrvskih plaža Sardinije odneto najmanje šest tona peska i da su to učinili uglavnom strani turisti.
 
Još 2017. godine donet je zakon kojim se zabranjuje uzimanje peska, školjki i kamenčića sa plaža na Sardiniji, jer su klasifikovani kao zaštićeno dobro. Oni koji krše ovo pravilo suočavaju se sa novčanim kaznama od 500 do 3.000 evra – a svako ko pokuša da iznese veću količinu rizikuje zatvorsku kaznu.
 
Međutim, izgleda da mnogi turisti nisu shvatili poruku, jer je krađa peska, kao i broj kazni koje se izriču onima koji su uhvaćeni u krađi, ponovo u porastu ovog leta, sa povratkom stranih turista.
 
Samo u julu, carinici na sardinijskom aerodromu tokom pretresa prtljaga zaplenili su 1,4 kilograma peska sa ostrvskih plaža. Carinici su u prtljagu našli brojne plastične flaše napunjene peskom, 743 kamenčića, 43 školjke i kamen težak 1,2 kilograma.
 
Ekolozi koji su pokrenuli kampanju protiv odnošenja peska optužuju strane turiste i čude se njihovim motivima.
 
"Možda žele da izazovu zavist prijatelja i rodbine, da u svojim dnevnim sobama ponovo stvore atmosferu sa odmora ili čak da ukrase kućni akvarijum", stoji u njihovoj objavi na Fejsbuku.
 
U mnogo ređim slučajevima motiv krađe je profit – mada postoje izveštaji da se kesice dragocenog ružičastog peska sa zaštićenih plaža Sardinije prodaju na internetu kolekcionarima.
 
Prošle godine, nekoliko francuskih turista je uhvaćeno u pokušaju da se ukrca na trajekt sa 40 kilograma peska u prtljažniku automobila, raspoređenog u 14 velikih plastičnih flaša.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.