Nedovršeno Betovenovo delo oživelo pomoću veštačke inteligencije

Gijom Berni polako podiže dirigentsku palicu i orkestar počinje da svira pred publikom koja pokušava da prepozna Betovenov rukopis u melodiji koja odjekuje dvoranom.
Nedovršeno Betovenovo delo oživelo pomoću veštačke inteligencije
Foto: Pixabay (ilustracija)
Publika u Lozani došla je da čuje interpretaciju dela nadahnutog notama genijalnog nemačkog kompozitora, verovatno fragmentima njegove Desete simfonije, dovršene uz pomoć veštačke inteligencije, samo nekoliko sati pre nego što je partituru izveo orkestar Nexus.
 
"Vreme je za fotokopiranje, radićemo na ovom neviđenom delu, a uveče je koncert. Ne znamo kako će ispasti. Postoji nepredvidiv aspekt, ali rezultat nije bitan, već proces", objasnio je dirigent za agenciju AFP, samo nekoliko sati pre izvođenja BeethovANN 10.1.
 
"ANN" je engleski akronim za Artificial Neural Network, jedan od oblika veštačke inteligencije.
 
Iza BeethovANN 10.1 stoji Florijan Kolombo, violončelista koji se godinama bavio podučavanjem mašine da komponuje poput jednog od najvećih muzičara u istoriji.
 
U četvrtak je Kolombo otvorio datoteku Simfonije 10.1 na velikom ekranu i jednim klikom generisao konačnu partituru za kompoziciju koja traje oko pet minuta. Nakon nekoliko harmonijskih prilagođenja Gijoma Bernija, celo delo je iste večeri odsvirano publici.
 
Kolombo, informatičar na prestižnoj švajcarskoj politehničkoj školi u Lozani, najpre je stvorio veštačke neuronske mreže sa 16 Betovenovih gudačkih kvarteta i njihovim posebnim akordima i zatim ih zadužio da iz fragmenata komponuju ono što bi mogla postati Deseta simfonija.
 
Za one koji će u tome videti uvredu za Betovena, Berni ima spreman odgovor: "To nije bogohulno. Kompozitori tog doba su bili avangardni. Uvek su istraživali nove načine".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.