Epidemija "povećala" broj stanovnika Kranjske Gore za 44 odsto

Stanovništvo Kranjske Gore, popularnog slovenačkog zimovališta, povećalo se prošle godine za 44 odsto, ali reč je o fiktivnom prirastu koji je izazvala jedna protivepidemijska mera.
Epidemija "povećala" broj stanovnika Kranjske Gore za 44 odsto
Foto: Pixabay
Prema zvaničnim podacima, broj prijavljenih stanovnika u Kranjskoj Gori je prošle godine porastao za 2.300, odnosno 44 odsto, dok je na primer Ljubljana izgubila oko hiljadu stanovnika.
 
Reč je o fiktivnim prijavama privremenog boravka, nakon što je vlada krajem oktobra 2020. zbog ozbiljne epidemiološke situacije zabranila napuštanje matičnih opština.
 
Rigorozna mera "zatvaranja" trajala je skoro tri i po meseca, uz kratki prekid za božićno-novogodišnje praznike. Kako bi zaobišli tu meru, u Kranjskoj Gori su se privremeno prijavili vlasnici vikendica iz Ljubljane i drugih većih gradova.
 
Slične fiktivne seobe iz grada u ruralna područja zabeležene su prošle godine i u drugim krajevima zemlje, a jedno od popularnih odredišta za prijavu privremene adrese bila je i obala, gde vikendice imaju mnogi Slovenci.
 
Gradonačelnik Kranjske Gore Janez Hrovat priznaje da će im koristiti to što se privremeni stanovnici takođe računaju u kvotu za finansiranje opština iz državnog budžeta, pa će Kranjska Gora dobiti milion evra više nego ranije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.