VIDEO: Izuzetno retka ptica ćelavi ibis "zalutala" u Hrvatsku

Na Grobničko polje kod Rijeke sletela je ptica koja je pobudila interesovanje medija i naučne javnosti u Hrvatskoj.
Ptica selica severni ćelavi ibis ugrožena je vrsta, a može se naći u Severnoj Africi i na Bliskom istoku. Ime joj je Nova.
 
Kad se ispili, ova ptica ima perje na glavi. Međutim, kada poraste glava joj ostane gola, po čemu je i dobila ime ćelavi ibis, piše hrvatski portal Morski.
 
Ostatak tela ptice koja naraste i do 70-80 centimetara prekriven je crnim perjem koje na suncu ima bakrenozelen i ljubičast odsjaj.
 
Ćelavi ibis ima crveni kljun i crvenu kožu izuzev na vrhu glave, a na vratu dugačko perje. Hrani se insektima, gušterima, nekad i manjim sisarima.
 
Organizacija "Waldrappteam", koja se bavi zaštitom ove ptice, na zvaničnoj stranici na Fejsbuku pominje da je Nova odletela na jadransku obalu i preko mora u Hrvatsku, odakle se očekuje da će nastaviti da se spušta još južnije. Kako se navodi, ptica je skrenula sa svoje uobičajene rute i trebalo bi da shvati da pogrešila.
 
 
Ova vrsta ptice izumrla je u Hrvatskoj još u 18. veku, a poslednji primerci gnezdili su se na području Pule.
 
Ista sudbina zadesila je ćelavog ibisa u čitavoj Evropi, a gubitak staništa i lov smatraju se glavnim razlozima za to.
 
Početkom 21. veka svetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području severne Afrike i Bliskog istoka. Kolonije ćelavih ibisa su nekad živele po srednjoj i južnoj Evropi, Siriji i Alžiru, a preživele su samo one u Turskoj i Maroku.
  • zy

    02.11.2021 17:59
    Predivna ptica

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.