Pratite uživo let Deda Mraza: NORAD i američka Tajna služba potvrdili su da je krenuo

Deci je upućeno uveravanje da će Deda Mraz doći i ovog Božića i da ga druga godina božićnih praznika uz kovid-19 neće zaustaviti.

Bez straha zbog pandemije, problema u lancima snabdevanja i manjka radne snage koji muče trgovinu na Zemlji, Deda Mraz je danas pokrenuo svoje sanke sa irvasima kako bi isporučio božićne poklone dobrim devojčicama i dečacima širom sveta, potvrdili su vojni zvaničnici koji već godinama prate njegovo kretanje.

Severnoamerička komanda za vazdušnu bezbednost (NORAD) čije sedište je u američkoj državi Kolorado već tradicionalno obezbeđuje "praćenje napredovanja Deda Mraza u realnom vremenu" od četiri sata ujutro 24. decembra do ponoći.

Kretanje Deda Mraza može da se prati dok prolazi južni Pacifik, Aziju, Afriku, Evropu i Ameriku.
 
Iz sedišta NORAD-a desetine dobrovoljaca primaju i odgovaraju na bezbrojne telefonske pozive na broj 1-877-HI-NORAD (1-877-446-6723).
 
Portparol NORAD-a Preston Šlahter rekao je da će dobrovoljci odgovarati na pitanja kao što su kada će Deda Mraz doći u moju kuću ili kakve kolačiće voli Deda Mraz. 
 
Predsednik Džo Bajden i prva dama Džil Bajden takođe su učestvovali u tradiciji i odgovarali na servisu praćenja Deda Mraza. 
 
Čak i pre nego što je Deda Mraz krenuo, veb stranica NORAD-a je posećena više od tri miliona puta, rekao je Šlahter. 
 
 
"Svako domaćinstvo, svaka zemlja se suočava sa uticajem ove pandemije. Deda Mraz je ikona, on je izvor radosti za mnoge ljude", dodao je.
 
Za one koji se brinu za bezbednost Deda Mraza ili za sopstvenu bezbednost, on će verovatno nositi masku na svakoj stanici i naravno nosi rukavice, rekao je Šlahter.
 
Put Deda Mraza možete pratiti OVDE i OVDE.
 
Za one koji su više naklonjeni tehnici na veb stranici ima više podatka o putu, kao kolika je težina poklona pri poletanju, snaga irvasa i drugo. 
 
Američka Tajna služba, koja je odgovorna za zaštitu predsednika, obezbeđuje takođe i Deda Mraza. To je navedeno i u saopštenju na Tviteru, uz propratni video snimak na kojem su agenti koji je pripremaju za zaštitu Deda Mraza.
 
"Američka javnost može biti uverena da će gospodin Deda Mraz odavde sa Severnog pola putovati bezbedno tokom svoje turneje po SAD", stoji u objavi američke Tajne službe.
 
 
U Otavi, savezni ministar saobraćaja Omar Algabra saopštio je da je dozvolio Deda Mrazu da putuje kanadskim vazdušnim prostorom pošto je imao dokaz o vakcinaciji i negativan test.
 
"Iako mu je nos sijao i crveneo se irvas Rudolf se pobrinuo da nema simptome kovid-19 pre poletanja na ovu važnu misiju", navodi se u saopštenju kanadskog ministra.
 
Kao svaka dobra božićna priča i početak ove tradicije prepričavan je generacijama. Godine 1955. pukovnik vazduhoplovstva Heri Šup, koji je jedne noći bio dežuran u organizaciji koja je prethodnica NORAD-a, odgovorio je na poziv deteta koje je okrenulo pogrešno odštampan broj u novinama misleći da zove Deda Mraza.
 
Šup je odgovorio na poziv misleći prvo da je to neka šala ali je onda shvatio šta se desilo i dao uveravanja devojčici da je on Deda Mraz i tako je počela tradicija koja traje 66 godina, rekao je Šlahter.
  • Deda Mraz

    25.12.2021 13:18
    Deda mraz ne dolazi u Srbiju
  • S

    25.12.2021 08:36
    S
    Deda mraz pocrveneo od muke sto AV deli vise poklona!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.