Prodata najskuplja umetnička kolekcija u istoriji Sotbija

Deo vredne kolekcije umetničkih dela prodat je za nekoliko sati na rekordnoj aukciji, nakon razvoda njujorškog mogula nekretnina Harija Mekloua i njegove bivše supruge Lindi.
Prodata najskuplja umetnička kolekcija u istoriji Sotbija
Foto: Pixabay (ilustracija)
Razvedenom paru Meklou sud je 2018. godine naložio da prodaju kolekciju umetničkih dela i podele prihod, u toku brakorazvodnog postupka. 
 
Kolekcija Maklou, prodata je za 676,1 milion dolara u prisustvu više od 300 ljubitelja umetnosti, saopštila je aukcijska kući Sotbi. 
To je najviše novca koju je neko platio za jednu kolekciju u 277-godišnjoj istoriji Sotbija.
 
Kolekcija se sastoji od ukupno 65 dela, sada je prodato više od polovine, a ostatak će biti na aukciji u maju u Njujorku.
Među 35 umetničkih dela, najcenjenija je bila Rotkova slika sa nazivom Br. 7, iz 1951. godine, koja je prodata za 82,5 miliona dolara posle osmominutnog nadmetanja. To je bila druga najviša cena za delo apstraktnog umetnika i prvi put da je slika dospela na aukciju.
 
Identitet kupca slike nije poznat, ali je izazvala žestoko telefonsko nadmetanje ljudi koji su predstavljali azijske klijente, preneo je Rojters.
 
Skulptura Le Nez švajcarskog umetnika Alberta Đakometija, prodata je za 78,4 miliona dolara kolekcionaru u Aziji, saopštio je Sotbi.
 
Polokova slika Broj 17, 1951 deo njegove serije Blek purings ili Blek peintings, prodata je za 61,2 miliona dolara, što je aukcijski rekord za umetnika. Svileni ekran pop umetnika Endija Vorhola iz 1962. godine, napravljen ubrzo nakon smrti Merilin Monro, prodat je za 47,3 miliona dolara.
 
Razvod i kolekcija
 
Maklouovi su se venčali 1959. i podneli zahtev za razvod 2016. godine. Procenjeno je da njihova kolekcija vredi oko 400 miliona dolara.
 
Linda Meklou, dugogodišnja kolekcionarka i kustoskinja, imenovana je za počasnog poverenika Metropoliten muzeja umetnosti 2016. zbog svoje posvećenosti umetnosti i obrazovanju, saopštio je tada muzej, pozdravljajući njenu ogromnu posleratnu kolekciju savremene umetnosti.
 
Hari Meklou se 2019. godine oženio Patrišom Lando i dospeo na naslovne strane kada je postavio velike slike sebe i svoje nove žene na jednoj od svojih zgrada u Njujorku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.