Staljin imao 25.000 knjiga po kojima je pisao uvrede i psovke, evo kog pisca je poštedeo

Josif Visarionovič Džugašvili Staljin u istoriju je ušao kao strašni diktator odgovoran za smrt miliona ljudi.
No, pre nego je postao boljševik i tiranin, sovjetski vođa Josif Visarionovič Džugašvili Staljin (1878-1953.) bio je pesnik koji je na svom maternjem gruzijskom jeziku pisao domoljubne i nežne romantične pesme.
Čini se da ga je ljubav prema knjigama držala ceo život jer je posedovao biblioteku s oko 25.000 knjiga, časopisa, rukopisa i pamfleta za koju se saznalo tek krajem 1980-ih kad su tokom Perestrojke otvoreni arhivi iz Staljinovog doba.
"Staljin je bio strastveni čitalac", kaže britanski istoričar Džofri Roberts koji je istražio rusku arhivsku građu i nedavno objavio knjigu "Stalin's Library: A Dictator and his Books" (Staljinova biblioteka: Diktator i njegove knjige).
 
Staljinova biblioteka nalazila se u Kuntsevu blizu Moskve. Biblioteka je, prema pričama svedoka, bila jedina ugodna prostorija u kući. Imala je četiri velike i duboke police za knjige. Kako je Staljinova zbirka bila toliko velika, mnoge knjige bile su pohranjene u zasebnoj zgradi i donošene mu prema potrebi.
 
Sovjetski diktator svom je osoblju naredio da klasifikuje knjige pa su one raspoređene u više od 40 kategorija: od filozofije i psihologije do sindikata, umetničke kritike i lepe književnosti. 
 
Staljin nije imao vremena da pročita sve što je posedovao, ali je mnogo toga mu je ipak pošlo za rukom. Od lepe književnosti najviše je voleo Balzaka i Servantesa, Šekspirove drame. 
 
Staljin je imao i svoj privatni bioskop, uživao je u vesternima i čitao filmske scenarije, često je zahtevao da vidi pisce i reditelje kako bi im prigovorio o političkoj neadekvatnosti njihovog rada pre snimanja bilo kakvog filma.
 
Nije bio pažljiv i uredan bibliofil, nego je ostavljao masne tragove svojih prstiju za šta se saznalo kad je Maksimu Gorkom vratio neke od pozajmljenih knjiga. Upravo su ti masni tragovi nadahnuli pesmu Osipa Mandeljštama o "debelim prstima", "kremaljskog planinara" s "brkovima pacova" što je pesniku osiguralo smrt u Gulagu. 
 
Kao svemoćni vladar, Staljin je bio zastrašujuće arbitraran u svom ophođenju prema piscima: nagađa se da je odgovoran za smrt Maksima Gorkog i samoubistvo Vladimira Majakovskog. No, s druge strane, branio je od progona antikomuniste poput Mihaila Bulgakova i Borisa Pasternaka, kojeg je zaštitio od progona rečima: "Pustite tog stanovnika oblaka na miru".
 
Staljin je u knjigama često crvenom, plavom i zelenom olovkom ispisivao izraze prezira ili neslaganja: "ha ha", "besmislica", "glupost", "smeće", "budala", "gadovi", "ološ", "svinja", "lažov", "podlac" i "odj**ati". 
 
Ipak, u Lenjinovim knjigama, koje je najčešće čitao, nije ostavio tragove neslaganja ili kritike.
  • Delfin

    10.02.2022 12:49
    Danas
    Sadašnja ekipa uz ovog našeg diktatora, ostavlja tragove masnih prstiju samo na novčanicama i po vratima džipova.
  • Preambula

    07.02.2022 19:02
    Za ovu bolesnu osobu,nas ministar policije,poznat kao okopavac paradajza u najvecem stakleniku marihuane u Evropi,u blizini Beograda,kaze da je najveci drzavnik na svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.