Otkriveno svetilište iz kamenog doba u jordanskoj pustinji

Tim jordanskih i francuskih arheologa pronašao je svetilište staro oko 9.000 godina na udaljenom neolitskom lokalitetu u istočnoj pustinji Jordana.
Ritualni lokalitet je pronađen u neolitskom naselju u blizini velikih skulptura poznatih kao "pustinjski zmajevi" ili "masovne zamke", za koje se veruje da su korišćene za žrtvovanje divljih gazela.
 
Zamke se sastoje od dva ili više dugačkih kamenih zidova koji se približavaju ograđenom prostoru i nalaze se raštrkane po pustinjama Bliskog istoka.
Unutar svetilišta su bila dva isklesana kamena koja nose antropomorfne figure. Jedna je posvećena "pustinjskom zmaju", a tu su još i oltar, ognjište, morske školjke i minijaturni model zamke gazela.
 
Istraživači su u saopštenju naveli da svetilište "baca potpuno novo svetlo na simboliku, umetnički izraz kao i duhovnu kulturu ovih do sada nepoznatih neolitskih naroda".
 
Mnoštvo zamki ukazuje na to da su se stanovnici bavili lovom i da su zamke bile centar njihovog kulturnog, ekonomskog, pa čak i simboličkog života, navodi se u saopštenju.
 
Projekat je rezultat saradnje jordanskog Univerziteta El Husein Bin Talal i francuskog Instituta Bliskog istoka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.