Umesto Mekdonaldsa u Rusiji - restorani Ujka Vanja, sa skoro istim logoom

Mekdonalds je prošle nedelje privremeno zatvorio 847 restorana u Rusiji u znak protesta zbog invazije ruskih snaga na Ukrajinu.
Međutim, Rusi su odmah krenuli u posao rebrendiranja poznatog lanca brze hrane, pa je tako ruski lanac restorana Ujka Vanja predstavljen kao zamena za Mekdonalds, prenose svetski mediji, a prenosi Euronews Srbija.
Da je definitivno reč o ruskoj verziji poznatog američkog lanca potvrđuje i činjenica da je ovaj lanac navodno otkrio svoj logo koji je izuzetno sličan poznatim žutim lukovima američkog giganta brze hrane, prenosi britanski Independent. Inače, reč je o imenu jednog od najpoznatijih ruskih romana iz 19. veka ruskog pisca Antona Pavloviča Čehova "Ujka Vanja".
Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da bi domaći lanci mogli da zamene oko 250 restorana u ruskoj prestonici i to u roku od godinu dana, javlja ruska agencija Interfaks. On je navodno sugerisao i da bi zamene bile poželjnije od američkog giganta jer bi 99 odsto sastojaka koji bi se koristili za hranu bili ruski.
 
 
Prošle sedmice je i predsednik državnog parlamenta Vjačeslav Volodin najavio da bi lanac Ujka Vanja trebalo da zameni američki Mek.
 
"Rekli su da odlaze, pa neka. Na tim lokacijama treba da budu i dalje restorani, ali sa imenom Ujka Vanje. Poslovi moraju biti sačuvani", rekao je Volodin.
 
Inače, dolazak Mekdonaldsa u Sovjetski Savez 1990. godine privukao je veliku pažnju i postao simbol trijumfa Zapada nad komunizmom na kraju Hladnog rata, piše Vašington post, jer se SSSR raspao već naredne godine. Od tada ovaj američki lanac stekao je popularnost u Rusiji i Ukrajini.
 
Kompanija sa sedištem u Čikagu saopštila je da će nastaviti da isplaćuje plate zaposlenima u Ukrajini gde su pre izbijanja rata imali 108 restorana, kao i u Rusiji gde je kompanija imala skoro 850 restorana i 62.000 radnika.
 
 
Vašington post piše da je ova komapnija, kada je otvorila svoja vrata u Moskvi pre 32 godine, izrazila uverenje da će tu i ostati šta god da se desi. Međutim, nakon invazije u Ukrajini izvršni direktor Mekdonaldsa Kris Kempčinski rekao je da je budućnost ove kompanije u Rusiji neizvesna.
 
"Imamo poremećaje u lancu snabdevanja zajedno sa drugim operativnim uticajima", rekao je on ranije ovog meseca u cirkularnom mejlu zaposlenima.
  • Nn

    11.08.2022 04:19
    Idi begaj
    Ma bolje i kvalitetnije i starije od Meka... Valjda će jednom neki odgovarati za plagijat, kad onaj jadni narod svrgne manijaka - kepeca sa vlasti.
  • Dragan

    25.03.2022 09:50
    Ah
    Kolko ovde rusofila bože nas sačuvaj.Već vas vidim prodajte strane kompjutere, mobilne, prodajete zapadnu robu.Umesto Chrome pređite na ruski yandex.Zar vam nisu preporučili pre 3g android ruski ?Ko je kupio ?naslov-raspad ruske vojske u Ukrajini.Ruski vojnici beže iz tenkova,oblače civilnu odeću.
  • MB

    24.03.2022 15:10
    Evropejci ili kako se već zove
    Da vam još jednom odsviraju Staljinove orgulje ali malo podrobnije i temeljitije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti