VIDEO: Stokholm dobio muzej selfija - zidovi su bez umetničkih dela

Novi muzej selfija otvoren u Švedskoj posetiocima omogućava da istovremeno budu umetnici i eksponati.
VIDEO: Stokholm dobio muzej selfija - zidovi su bez umetničkih dela
Foto: Pixabay
Na zidovima novootvorenog muzeja pod nazivom "Youseum" nema umetničkih dela.
Umesto toga, njegove svetle prostorije služe kao zabavna pozadina za selfije ili videozapise posetilaca.
"Možete snimiti kul slike i stvoriti kul sadržaj za svoj Instagram...ovo je savršeno mesto za Tiktok", kaže menadžerka Sofija Makiniemi AFP-u dok s ponosom pokazuje "Emodži sobu" ispunjenu prepoznatljivim plavim i žutim kružićima, koji prikazuju nasmešena i namrštena lica.
 
U ostalim prostorijama možete utonuti u mnoštvo mekanih penastih kuglica u boji slatkiša, zauzeti pozu pod neonskim svetlima ili sesti u veliku ružičastu ljuljašku i napraviti novu profilnu sliku.
 
"Ovde imate prikladnu rasvetu, Tiktok muziku, grickalice...sve ono što svi volimo", kaže 18-godišnja Zeneb Elmani, koja je posetila muzej s grupom prijatelja, i dodaje da obožava njegovu atmosferu.
 
 
Makiniemi kaže da Youseum, koji se nalazi u tržnom centru, posetiocima omogućava da budu sami svoji umetnici, iako tipični influenseri svoje slike možda i ne smatraju umetnošću.
 
"To je interaktivni muzej u kojem možete stvarati onakvu umetnost kakvu sami želite da vidite", rekla je.
 
Koncept Youseuma započeo je u Holandiji. Tamo su već dva takva muzeja. 
 
S obzirom na to da su društveni mediji sve prisutniji u našim životima, sve je veća i bojazan od opasnosti koje od njih dolaze, posebno zbog uticaja na mentalno zdravlje mladih.
 
"To danas čini veliki deo našeg društvenog života pa smo pomislili zašto da ga ne učinimo kreativnijim", rekla je Makiniemi.
 
Iako starije generacije mogu ismejati zamisao o muzeju posvećenom praksi fotografiranja sebe samih, 70-godišnji profesor Bil Burgvinkle, koji je posetio muzej sa svojom nećakom tinejdžerkom, kaže da bi trebalo da je prihvatimo. 
 
"Mislim da je sada prekasno za zabrinutost. Jednostavno, svet je danas takav", rekao je, dodavši kako mu se čini da takav muzej "ipak služi svojoj svrsi".

Teme

SELFI

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti