U Indiji otkrivene čudne džinovske posude, napravila ih nepoznata drevna civilizacija

U indijskoj saveznoj državi Asam arheolozi su na novim lokalitetima pronašli 65 džinovskih posuda.
Neke od njih su visoke i cilindričnog oblika, neke okrugle, a neke izgledaju kao dve spojene kupe. Neke su virile iz zemlje, a neke su bile u potpunosti zatrpane. Još nije poznato ko ih je napravio i čemu su služile, ali izgleda da ih je više nego što se pre mislilo.
Naime, ovo nije prvi nalaz ovakvih velikih, drevnih objekata. U Asamu je pronađeno 11 lokaliteta s ovakvim tipom kamenih posuda, a pronađene su i u Laosu i Indoneziji. Datiraju između drugog milenijuma pre Hrista i 13. veka pre Krista. Blizu lokaliteta u Laosu pronađeni su ljudski ostaci tako da neki stručnjaci smatraju da su se posude možda koristile u svrhu pogrebnog obreda.
Prve posude u Asamu pronađene su 1929. godine, a arheolog Tilok Takuria i njegove kolege sa univerziteta "North Eastern Hill" u Indiji ponovo su počeli sa iskopavanjima 2020. godine i pritom otkrili nove lokalitete, piše Science Alert.
 
"Prvo smo počeli da kopamo na tri velika lokaliteta koja nisu bila službeno istražena. Nakon toga smo pretražili okolno šumsko područje. Tada smo počeli da pronalazimo nove posude", rekao je arheolog Nikolaj Skopal s Australijskog nacionalnog univerziteta.
 
 
Naučnici su otkrili četiri nova nalazišta. Jedno je bilo u selu Herakilo, u kojem je pronađeno 10 posuda; šest ih je otkriveno na periferiji sela, a preostale četiri su u nekom trenutku premeštene u njegovo središte. Drugo i treće se nalazilo na lokalitetima na planini u Taimodholingu, gde je pronađeno 20 posuda. Četvrto je bilo u mestu Donji Čaikam, gde je na polju okruženom gustom šumom otkriveno njih 35.
 
Kada se dodaju posude sa prethodnih lokaliteta, u Asamu je do sada pronađeno 797 takvih predmeta. Izgleda da su posude namerno slagane po brdima i planinama s pogledom na nizine. Ono što je zanimljivo je to da su posude isklesane od peščara, kojeg nije bilo u blizini ni jednog nalazišta.
 
"Još ne znamo ko je napravio ove velike posude. To je prava mala misterija", rekao je Skopal.
 
Međutim, postoje indikacije da su posude u Asamu, poput onih u Laosu, korišćene u pogrebnim obredima. Naime, na lokalitetu otkrivenom 1930-ih u jednoj od njih su se nalazile kremirane kosti. Britanska antropološkinja Ursula Grejem Bauer koja je u to vreme boravila s plemenom Zemi Naga, rekla je da su pripadnici tog plemena verovali da su posude napravili drevni Siemi, i to u pogrebne svrhe.
 
Arheolozi smatraju da se ove posude skrivaju na brojnim lokalitetima u Asamu i da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kojoj su drevnoj civilizaciji pripadale.
 
"Što duže čekamo, veća je verovatnoća da će posude biti uništene jer se na ovim područjima sadi sve više useva i seku se šume", kazao je Skopal.
 
Istraživanje pod nazivom "An archaeological survey of the Assam stone jar sites" objavljeno je u časopisu "Asian Archaeology".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.