VIDEO: Zna 24 jezika, a radi kao čistač tepiha

Von Smit (46) radi kao čistač tepiha u SAD-u za satnicu manju od 20 dolara.
Potpuno tečno govori osam jezika (engleski, portugalski, španski, ruski, rumunski, bugarski, slovački i češki), a konkretan razgovor može da vodi na čak 24 jezika. 
Smit je hiperpoliglota, a novinarka Vašington posta koja je provela s njim neko vreme kaže da je uz Smita počela da preispituje granice ljudskih potencijala.
 
U detinjstvu je znao samo za dva jezika - engleski kojim je govorila njegova majka i španski kojim je govorio njegov otac. U Merilendu gde je odrastao, nije hteo da koristi ni španski jer nije hteo da se dodatno razlikuje od ostale dece. Međutim, ubrzo je počeo da upija i druge jezike poput sundžera.
 
Bio je opčinjen svakim jezikom s kojim bi se susreo. Ukupno je kroz život proučavao 37 jezika, a služi se i s nekoliko znakovnih. Osim što brzo upija same reči, Smit neverovatno dobro upija i naglaske. 
 
"Izvorni govornici iz Holandije i Španije ne mogu da se nadive njegovim naglascima dok govori holandski ili katalonski", prenosi Vašington post.
 
O svom talentu nerado govori. Dvadeset i četiri jezika na kojima može da vodi razgovor je pobrojao, kaže, samo zato što su ga pitali. Inače ne bi znao tačan broj. Zna samo da želi da nauči još i da mu to ide bez preteranog truda. Trenutno planira da uči velški.
 
Najdraži jezik koji zna mu je bugarski.
 
Smit se nikad nije bavio poslovima koji imaju veze s njegovim talentom. Radio je kao izbacivač, dostavljač, šetač pasa... sada radi kao čistač tepiha i zadovoljan je tim poslom. Živi s majkom i uživa u ispijanju kafe u raznim kafićima gde onda osluškuje nepoznate reči i jezike s kojima se susretne.
 
 
Novinarka Vašington posta odvela je Smita na snimanje glave kako bi pokušala da sazna po čemu se to njegov um razlikuje od umova ostalih ljudi. Začudilo ju je kad je shvatila da su delovi mozga zaduženi za razumevanje jezika kod Smita bili manji i manje aktivni nego kod nje koja nije poliglota. 
 
"Kod mene je to kao logička zagonetka. Ja sastavljam reči i tako pokušavam da shvatim šta znači neka reč koju ne poznajem. Koristim kontekst, ne moram da gledam u rečnik, samo pogodim šta neka reč znači", objašnjava Smit kako izgleda njegovo učenje jezika. 
 
Svoj dar ne smatra naročito posebnim, iako mu je i samom misteriozan. Kaže da je oduvek pamtio brojeve i datume lakše od ostalih ljudi pa smatra da bi to moglo imati veze i s lakoćom kojom uči jezike. 
 
Inače, hiperpoliglotom smatra se osoba koja govori 11 ili više jezika.
  • marko

    13.04.2022 18:12
    Mož misliti! Ja znam jednog što je predsednik, a ne zna ništa.
  • Miki

    12.04.2022 14:36
    Engleski i samo engleski, nijedan drugi jezik mi ne treba.
  • Mladen

    12.04.2022 14:28
    Čudan je um ljudski. Nikada nećemo shvatiti njegove tajne, kao što nećemo nikada shvatiti tajne svemira.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.