VIDEO: Selo bez vrata u kom nema lopova - strah ih drži dalje od tuđe imovine

Oko 300 km istočno od Mumbaja, u udaljenom indijskom selu Šani Šingnapur, kriminal je toliko stran koncept da su seljani prestali da čuvaju svoje kuće, imovinu i dragocenosti.
Niko više ne zaključava svoje automobile i motore, prodavci ostavljaju gotovinu u otvorenim fiokama, a domaćice čuvaju svoj nakit u otključanim kutijicama, unutar kuća koja uopšte nemaju vrata, već samo drveni okvir za njih, iza koga stoji zavesa.
Stanovnici ovog sela ponašaju se na ovaj način jer bezgranično veruju u nebeskog zaštitnika, lorda Šanija, za koga veruju da ih štiti od lopova. Verovanje da će ko god ukrade bilo šta u ovom mestu navući na sebe gnev lorda Šanija, hinduističkog boga poznatog po svojoj prekoj naravi i sklonosti osveti, udaljilo je loše ljude od Šani Šingnapura već 300 godina. Tako bar glasi predanje.
Legenda kaže da je pre više stotina godina, nakon perioda intenzivnih kiša i poplava, na obali reke koja protiče kroz selo pronađena teška ploča od crnog kamena. Kada su meštani dotakli kamen, priča se da je iz njega počela da curi krv.
 
Onda je jedne noći starešina sela usnio san u kojem mu se lord Šani obratio i otkrio da je ploča, u stvari, sam bog. Šani je dao instrukcije seljanima da kamen zadrže u selu jer je želeo da tu ostane i da zaštiti njegove stanovnike. 
 
On im je napomenuo i da drže ploču na otvorenom kako bi on mogao da nadgleda selo. Sutradan su seljani odvukli kamen na suvo i postavili ga na platformu bez krova u centru sela. 
 
Takođe su odlučili da sklone sva vrata i brave na svojim kućama. Pošto ih Gospod čuva, vrata im više nisu bila potrebna. 
 
Od tog trenutka datira ova neobična tradicija.
 
  • Steva

    25.04.2022 10:32
    sramota je kako nam dobro ide
    Neka,neka postaće i oni jednoga dana lider u regionu kada im bane neki vojvoda iz čipurljica, pa ćemo se onda i mi njima smejati.
  • Seremvamseutonfilm

    24.04.2022 19:17
    A onda su došli predstvnici božanstva Galenšanija i sve pregradili, srušili i izgradili stambene komplekse, a stanovnike tužili za ometanje privatnog poseda uz blagoslov seoskih mudraca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.