VIDEO: Roterdam dobio pešačku stazu na krovovima zgrada

Stanovnici jedne od najgušće naseljenih zemalja na svetu Holandije odlučili su da pokažu kako se krovovi građevina mogu prenameniti pa su na jednoj izgradili stazu za pešake.
Udruženje "Rooftop Days" sa sedištem u lučkom gradu Roterdamu izgradila je pešačku stazu koja povezuje krovove tržnih centara u središtu grada, želeći takoda pokaže kako bi se u budućnosti grad mogao urbanistički razvijati. 
Članovi udruženja brinu o raznim stvarima, od uzgoja hrane do skladištenja vode, a izgradnjom pešačke staze na krovu ukazuju na to kako iskoristiti neiskorišćene prostore u najvećoj evropskoj pomorskoj luci.
"Želimo da ljudi isprobaju i vide kakav sjajan prostor imamo iznad grada", rekao je AFP-u direktor organizacije "Rooftop Days" Leon van Geest, ističući da se za sada "koriste samo tri odsto punog potencijala ravnih krovova Roterdama". 
 
Narandžasta pešačka staza duga je oko 600 metara, a deonica tog mosta povezuje gradski Svetski trgovinski centar s jednom robnom kućom na visini od skoro 30 metara.
 
Duž šetališta, koje će biti otvoreno do 24. juna, nalaze se manje vetrogeneratori, solarni paneli, umetničke galerije i platforma za sletanje dronova.
 
Ukoliko gradske vlasti daju zeleno svetlo za ovo selo na krovu, organizatori će posaditi i useve i izgraditi manje kuće od održivih materijala.
 
 
Poznato je da otprilike trećina Holandije leži ispod nivoa mora koja je iz godine u godinu sve veća, zbog čega je ta zemlja postala svetski lider u prilagođavanju na klimatske promene.
 
Hitna reakcija za Holanđane je još nužnija s obzirom na to da je reč o jednoj od najgušće naseljenih zemalja u svetu. Na površini od 41.526 km2 živi 17 miliona stanovnika, a to znači 401 stanovnik po km2. Po gustini naseljenosti ispred Holandije su samo Monako, Vatikan, Malta i San Marino. 
 
Roterdam je u Drugom svetskom ratu bio sravnjen sa zemljom, nakon čega je obnovljen, a sada je taj grad svojevrsni pionir kada je u pitanju korišćenje krovnih prostora. Zasad ih je iskorišćeno samo oko 1,8 odsto.
 
Transformacija grada mogla bi potrajati decenijama, ali Van Geest kaže kako je "uveren da će to postati stvarnost". S obzirom na to da je holandsko stanovništvo sve urbanije, "prostor u gradovima postaje retka roba, pa ćemo morati da iskoristimo krovove", pojasnio je.
 
Manifestacija "Rooftop Days" održava se već šest godina, a poslednje inovacije prikazuju neke od najuspešnijih ideja o budućnosti prilagođenoj klimi.
 
Među njima je "Rooftop Field" (Polje na krovu). Na području od 1.000 kvadratnih metara šestog sprata jedne zgrade uzgajaju se povrće, voće i jestivo cveće.
 
Jedna od glavnih namena krova je skladištenje vode, s obzirom na to da klimatske promene čine sezonske količine padavine sve nepredvidivijima.
 
Deo uzgojenih proizvoda dostavlja se roterdamskim restoranima, a restoran otvoren tik do 'krovnog polja' pokazao se veoma popularnim.
 
  • Marko

    06.06.2022 09:59
    Zona
    Mi smo dobili parking zonu, ovaj za dve godine raskopanog centra tek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti