FOTO: Arheološko čudo - iz reke Tigar izronio grad star 3.400 godina

Nakon nekoliko meseci ekstremnih suša u Iraku, izgubljeni grad star 3.400 godina ponovo se pojavio, a stručnjaci su ga proglasili arheološkim čudom.
Kao jedna od zemalja koje su najteže pogođene klimatskim promenama, u Iraku su se temperature popele do čak 45°C, ne ostavljajući stanovnicima drugog izbora osim da crpe vodu iz rezervoara Mosul za navodnjavanje.
Fotografije prikazuju ruševine za koje se veruje da su deo izgubljenog grada Zakhiku, središta Carstva Mitani, a koje su izronile nakon rekordne suše, prenosi Newsweek.
Tim nemačkih i kurdskih arheologa požurio je da iskopa i dokumentuje ruševine pre nego što ih voda u rezervoaru ponovo potopi. Zahvaljujući brzoj reakciji otkrili su više od 100 drevnih glinenih ploča, a neke su još u svojim glinenim omotačima.
 
Jedan istraživač je otkriće, a i činjenicu da su ostaci tako dugo preživeli pod vodom, nazvao čudom.
 
U kratkom vremenu stručnjaci su mapirali opsežan urbani kompleks koji datira od 1550. do 1350. godine pre Hrista. Osim palate, otkriveno je još nekoliko velikih građevina - masivno utvrđenje sa zidinama i kulama, višespratna skladišna zgrada i industrijski kompleks.
 
Svi su bili izuzetno dobro očuvani, uprkos tome što su bili pod vodom više od 40 godina nakon što je palata poplavljena kada je brana Mosul izgrađena sredinom 1980-ih.
 
 
Operaciju su vodili predsednik Arheološke organizacije Kurdistana dr Hasan Ahmed Kvasim, dr Ivana Puljiz sa Univerziteta u Frajburgu i dr Peter Pfälzner sa Univerziteta u Tibingenu.
 
Grad je prvi put otkriven 2010. godine nakon što je nivo vode u regiji opao zbog suše, a stručnjaci su ga proglasili arheološkim čudom, ali tek su 2019. mogli da počnu da kopaju.
 
Istraživači se nadaju da će nova otkrića pružiti važne informacije o kraju grada iz perioda Mitani i početku asirske vladavine u regiji.
 
Grad je sada ponovo potpuno pod vodom, jer je nivo vode u akumulaciji ponovo porastao.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti