VIDEO: Jedinstvena kuća u Srbiji - na krovu pravi park sa velikim brojem stabala

Pirotski pekar Dobrica Vasov na krovu porodične kuće u centru grada napravio je jedinstven park sa velikim brojem stabala koji predstavlja pravu atrakciju.
VIDEO: Jedinstvena kuća u Srbiji - na krovu pravi park sa velikim brojem stabala
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako je za Tanjug kazala Dobričina snaja, Slavica Vasov, njen svekar je kuću sagradio 1975. godine, a tri godine kasnije napravio je park na krovu kuće na površini većoj od 50 metara kvadratnih sa velikim brojem stabala.
"Park se nalazi praktično iznad moje dnevne sobe u porodičnoj kući. Debljina zemlje je preko pola metra, ali je odrađena kvalitetna izolacija tako da nemamo problema ni sa korenjem niti sa vlagom iako se park svakog dana, posebno leti, zaliva i uređuje. Imamo dve žalosne vrbe, 10 tuja, četiri dunje i nekoliko kruški. Dobrica je napravio kuću da bude jedinstvena ne samo u Pirotu, već i u Srbiji", kaže Vasov za Tanjug.
Prema njenim rečima, održavanje parka na krovu kuće zahteva puno posla, ali ona sa svojim suprugom to sa velikim zadovoljstvom radi.
 
"Svako popodne, kada završimo sa poslom u porodičnoj pekari, radimo na uređenju parka. Park se čisti, uređuje, drveće se zaliva, orezuje. Imamo i dve ogromne žalosne vrbe koje puste granje praktično do zemlje pa ih svake godine orezujemo. Zaista ima puno posla oko uređivanja, ali mi to sa suprugom sa velikim zadovoljstvom i uživanjem radimo", kaže Vasov.
 
Kuća sa parkom na krovu decenijama izaziva čuđenje i oduševljenje Piroćanaca i prolaznika, posebno onih koji nisu iz ovog grada.
 
"Ljudi koji prvi put vide misle da je drveće zasađeno u saksijama, ali to nije slučaj. Drugi smatraju da je drveće zasađeno zapravo na tlu i da kroz cevi idu do krova što, takođe, nije tačno", kaže Vasov za Tanjug.
 
  • Dr Miggyy

    14.06.2022 14:59
    АХ, КАКАВ ВЕЛИЧАНСТВЕНИ ПАРК!
    Свака част породици Васов из Пирота, да улепшају град са кровом породичне куће на коме је засађено прелепо дрвеће и има изглед величанственог парка. Идеја им је оригинална и реализована пре 44 година. Предлажем републичким институцијама да ове иноваторе, мада са закашњењем, их награди за иновацију, која је објављена ових дана. Срећно господо Васов!
  • /

    12.06.2022 23:57
    /
    e a zato je novi sad pun prevaranata koji su napravili 'zeleni krov' na promenadi
  • Marija

    11.06.2022 21:54
    Svaka cast
    Za domacina coveka. Privatnika sa sjajnom idejom. Takvi srbi su od 45te do dan danas nepozeljni i istrebljivanje pokazuje uspehe na zalost. Poslusajte ga samo 2 zalosne vrbe jer mu komunisti nisu dali dozvolu. Kao i uvek ako nisi sa njima protiv njih si..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.