Da li se u smokvama nalaze uginule ose?

Jedna zanimljivost koja se veže za smokve je priča da se unutar svake zrele smokve nalazi – mrtva osa.
Da li se u smokvama nalaze uginule ose?
Foto: Pixabay
Prema nekima, upravo su mrtve ose zaslužne za hrskavu strukturu na koju nailazimo u centru ove voćke, dok drugi govore kako je osa unutar zrele smokve već potpuno razgrađena.
Konkretnih informacija o tome da li se u smokvama zaista nalaze mrtve ose baš i nema, pa je Index odgovor potražio kod prve osobe u Hrvatskoj koja je doktorirala na temu smokava, kod agronoma Željka Prgometa koji već više od 25 godina na svojoj plantaži u Istri uzgaja 20 sorti ove voćke.
Dr. sc. Prgomet kaže kako je veliki protivnik onoga što naziva kontraznanjem, a napise i tekstove s kojima se i sam susreo o ovoj temi upravo je tako opisao.
 
Kako je sagovornik objasnio, proces oplodnje smokve u kojem učestvuju vrlo male ose iz roda Blastophaga grossorum zove se kaprifikacija. Cvetove oprašuju male ose koje u plod smokve ulaze u potrazi za prikladnim mestom za polaganje jaja. U obliku jajašca prezimljuju u malim plodovima divlje smokve, a aktiviraju se u proleće kada ženske ose izlaze napolje i "vrše uslugu oprašivanja".
 
U plodu ostaju muške ose koje se u sledeća tri meseca, koliko plodu treba do zrelosti, potpuno razgrade. Bez ove usluge oprašivanja, divlje smokve se ne bi mogle same razmnožavati semenom, a zauzvrat pružaju sigurno utočište i hranu sledećoj generacija osa. Ovde je najvažnije da se ovaj proces odnosi na divlje sorte smokava koje imaju tri roda godišnje, ali ne i na one sorte smokava koje smo navikli da jedemo i koje godišnje rađaju samo dva puta.
 
Obična, pitoma smokva (Ficus carica) i njene brojne sorte ne zahtevaju oprašivanje osicom ili polenom s drugog stabla i dr. sc. Prgomet uverava da smokve koje smo navikli da jedemo nisu oprašene uz pomoć osa.
 
Smokva je jedna od retkih kultura voća koje se retko ili gotovo nikako ne tretiraju pesticidima, tako da sigurno spada među najmanje tretirano voće koje koristimo u prehrani, a po svojim je nutritivnim vrednostima u vrhu voćnih kultura. Osim što nisu tretirane pesticidima, sada možemo biti sigurni da su smokve pogodne i za veganski način ishrane, piše Index.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.