Japanski ministar "ratuje" protiv flopi disketa i zastarele tehnologije

Japanski ministar digitalizacije "objavio je rat" disketama i drugoj zastareloj tehnologiji koju koriste birokrate u zemlji.
Japanski ministar "ratuje" protiv flopi disketa i zastarele tehnologije
Foto: Pixabay
Oko 1.900 vladinih procedura još uvek zahteva od kompanija korišćenje staromodnih uređaja za skladištenje, kao i CD-ove i mini diskove, kazao je ministar Taro Kono.
Kazao je kako će propisi biti ažurirani kako bi se ljudima omogućilo korišćenje internet usluga. Uprkos reputaciji inovativnog visokotehnološkog diva, Japan je poznat po tome što se u svojoj kancelarijskoj kulturi drži zastarele tehnologije.
Kono je kritikovao dugotrajnu upotrebu zastarele tehnologije u zemlji. "Gde se ovih dana uopšte kupuje disketa?", upitao je.
 
Diskete su nastale krajem 1960-ih, ali su tri decenije kasnije nestale zahvaljujući boljim rešenjima za čuvanje podataka. Više od 20.000 disketa bilo bi potrebno da se dostigne snaga prosečnog USB stika koji "čuva" 32 GB informacija.
 
Odbor japanske vlade otkrio je oko 1.900 područja u kojima kompanije moraju da koriste medije za čuvanje poput disketa prilikom izrade aplikacija ili čuvanja podataka. Ponuđena su različita objašnjenja za nastavak korišćenja disketa, uključujući lošu digitalnu pismenost i birokratsku kulturu s konzervativnim stavovima.
 
Došlo je do šoka kada je ministar kibernetičke bezbednosti Japana 2018. godine priznao da nikada nije koristio kompjuter, rekavši da je uvek delegirao IT zadatke svom osoblju.
 
Takođe je otkriveno da su zvaničnici u SAD-u koristili diskete za upravljanje svojim nuklearnim snagama 2010. godine, iako je ta praksa navodno ukinuta krajem decenije, piše BBC.
  • piskaralo

    02.09.2022 16:14
    daj da nazovem taj fejsbuk da ostavim komentar
  • Milan

    02.09.2022 11:36
    A4
    Kod nas je često da razni dokumenti, formulari i slično koje objavljuju ministarstva ili institucije budu napisani na formatu koji nije A4. Razlog za to je čisto neznanje onog ko to pravi (možda pripravnik) ali je problem što to niko ne proverava. Ovo nije samo rezultat niske informatičke pismenosti već i A4 kulture kancelarijskog rada. Moglo bi se poraditi na tome.
  • Gari

    02.09.2022 07:30
    Zvuči
    Kao naši ministri. Sve ne znaš koji je stručniji za svoju poziciju..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.