FOTO: Pronađena rimska skulptura penisa, verovatno najveća ikad pronađena

Arheolozi su nedavno na drevnom rimskom nalazištu u Španiji pronašli kamenu skulpturu penisa dugačku oko 46 centimetara, verovatno najveću rezbariju rimskog falusa pronađenu dosad.
FOTO: Pronađena rimska skulptura penisa, verovatno najveća ikad pronađena
Foto: Pixabay
Stručnjaci navode da su drevni Rimljani verovatno isklesali i izložili ove genitalije kako bi se zaštitili od loše sreće, piše Live Science.
Arheolozi su otkrili dugačko isklesano okno u El Higueronu, nalazištu u blizini grada Nueva Karteja u španskoj pokrajini Kordoba. Istorijski muzej, koji vodi iskopavanje, podelio je 19. avgusta fotografiju ovog otkrića. 
El Higueron datira iz četvrtog veka pre nove ere i izvorno je bio ibersko naselje pre nego što su ga preuzeli i izgradili Rimljani, koji su osvojili regiju 206. godine pre Hrista. Stručnjaci smatraju da su Rimljani s ponosom izložili ovo zanimljivo umetničko delo u podnožju novoizgrađene kule.
 
 
Falus je bio važan simbol u starorimskoj kulturi; često se koristio kao zaštita od loše sudbine ili kao "srećonoša" za bolju potenciju kod muškaraca. Zbog toga se rezbarije falusa često nalaze na rimskim nalazištima.
 
Naime, Rimljani su verovali da ih simbol falusa štiti od urokljivog oka, drevnog utelovljenja loše sreće koje se često prikazuje kao veliko oko koje ne trepće. Zbog toga su ih često rezbarili ili oslikavali na spoljašnjim delovima zgrada i oko prozora i vrata, a čak su ih postavljali na javnim okupljalištima.
  • 9

    08.09.2022 17:22
    Nije , nije
    Najveća se upravo završava u BG na H2O
    još nisu skinuli ogradu , a doći će prvi da je
    proba najveći sin serBskih naroda i Bin zajeb.
  • Novonasađeni

    08.09.2022 16:15
    Delo
    "u podnožju novoizgrađene kure"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.