Skoro niko neće posao iz snova na Novom Zelandu

Raspisan je konkurs za posao nadletanja helikopterom novozelandskih protranstava u potrazi za ugroženim jedinkama ptice kivi.
Skoro niko neće posao iz snova na Novom Zelandu
Foto: Pixabay
Iako se čini da je to posao iz snova, vlasti očajnički traže kandidate.
Ministarstvo za očuvanje životne sredine u gradiću Hast na zapadnoj strani nacionalnog parka Mont Aspiring do sada je primilo samo tri kandidature za posao nadzora biodiverziteta, izjavio je upravnik Vejn Kostelo.
"Glavni cilj je voditi ekipu zaduženu za spas vrste kivi koja je najređa na Novom Zelandu, a to je Haast tokoeka", objašnjava Kostelo.
 
U opisu posla kandidata stoji da treba pretraživati spektakularne predele i brinuti se za populaciju ptice kivi - novozelandske ptice koja ne ume da leti.
 
"Zapadna obala je san snova za ljubitelje prirode", ističe Kostelo.
 
Ipak, priznaje da mnogim kandidatima nije dovoljna "izvanredna lepota" impozantnih planina oko Hasta i u celoj regiji.
 
"To područje je izolovano", priznaje. Do najbližeg supermarketa treba voziti dva sata, a do bolnice četiri sata.
 
Osim toga i sam kivi je plašljiva i "vrlo nervozna" ptica. Populacija te vrste procenjuje se na oko 500 jedinki i nije ih lako pronaći.
 
"Da bi se došlo do nekih mesta, treba ići gliserom, često helikopterom, jer je to područje dosta udaljeno i nepristupačno".
 
Međutim, Kostelo ne gubi nadu uprkos manjku interesa, pa će ministarstvo produžiti rok za podnošenje kandidatura za još tri nedelje.
  • Сеновић

    20.10.2022 20:14
    Ево ја ћу. Али не могу отићи јер нисам обележен.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.