Da li je car Dušan oterao izaslanika u "u tri lepe": U potrazi za najstarijom zabeležnom psovkom

Na internetu se na više mesta može pronaći tvrdnja da je psovka "tres vulves matres" iliti "tri pi*ke materine", "najstarija zabeležena psovka u Srba", te da ju je izgovorio car Dušan.

FakeNews Tragač, sajt za proveru činjenica, na molbu čitaoca proverio je ovu tvrdnju.

Različiti sajtovi s našeg govornog područja prenosili su tokom godina priču da je prilikom posete izaslanika pape Inoćentija VI 1354. godine car Dušan te izaslanike poslao "u tri pi*ke materine", ili samo u jednu "pi*ku materinu", zavisi od medija, piše FakeNews Tragač.
 
Navedeni izraz na latinskom gramatički je neispravan (trebalo bi "matris" umesto "matres"), ali su uprkos tome pokušali da utvrde postoje li dokazi da je Stefan Dušan izgovorio bilo šta slično. 
Putovanje anegdote
 
Najstariju verziju ove tvrdnje pronađena je na satiričnom sajtu Vukajlija, gde je objavljena pre 12 godina. Korisnik Jurodivi napisao je: "Marš u pi*ku materinu! Najstarija srpska brendirana psovka! Prvi put se pominje već u XIV veku! Dokaz o tome postoji možda samo u vatikanskim arhivima, zabeležen iz ustiju cara Dušana Silnog, oko 1354. godine, prilikom posete papinih legata. Rex Dušan Silni papa legatum in vulva materna misit! ― car Dušan Silni je papine legate poslao u pi*ku materinu!"
 
Potom se ta priča pojavljuje 2015. godine na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte, na stranici posvećenoj srpskoj kulturi. Domaći sajt Patriot Name 2016. godine objavljuje istu anegdotu, samo što se umesto jedne sada pojavljuju "tri pi*ke materine". Fejsbuk stranica Kvizopedija nastavlja niz 2016, uz reprizu 2017. godine. 
 
Dve godine kasnije, tvrdnja stiže i do tabloida, koji prenose da je papa od cara Dušana tražio da pokatoliči Srbe, a da je kao odgovor stigla najpoznatija srpska psovka. Priču je prenelo nekoliko platformi 2020. godine, a ove godine su ponovo tabloidi preneli istu tvrdnju.
 
Prepisan sadržaj i element koji nedostaje
 
Tekst koji je prenesen u većini domaćih medija pretežno je isti, odnosno sadrži gotovo identično konstruisane rečenice. Osim toga, ključni pasus je svuda isti:
 
"Petar Toma je stao pred Stefana Dušana bez uobičajenog celivanja njegove noge, što je cara iznerviralo da ga je krajnje oholo i hladno primio. Misija Petra Tome nije postigla očekivane rezultate, a u Vatikanu postoji i originalan izveštaj o tom susretu sa papskim legatem koga je car Dušan Silni oterao u 'tres vulves matres'! (u tri pi*ke materine!)."
 
FakeNews Tragač je većinu ovih rečenica, sa neznatnim razlikama, pronašao u biografiji cara Dušana koju su napisali akademici Sima Ćirković i Božidar Ferjančić 2005. godine. Međutim, iako je priča gotovo istovetna onoj koju su mediji preneli, u ovoj knjizi nema nijedne reči o tome da je car Dušan emisala Petra Tomu poslao "u pi*ku materinu / tri pi*ke materine", ili da ga je na bilo koji drugi način opsovao. 
 
Napominje se da je boravak Petra Tome bio propraćen neprijatnostima, ali da je srpski car nedugo potom ublažio svoj odbojan stav prema Tomi i primio ga s velikim počastima.
Od Kraljevića Marka do Dunda Maroja
 
U svojoj knjizi "Bludna psovka" fra Ignacije Gavran navodi da se najstarijom zabeleženom psovkom na ovim prostorima smatra ona iz dela "Dundo Maroje" Marina Držića. Franko Padovan u svom radu "Komunikacijska obilježja psovke u hrvatskome jeziku" pominje primer iz drugog čina četvrtog prizora Držićeve komedije "Mande", gde se javlja rečenica "dera t' pas mater!". Tu Gavran, prema objašnjenju Slobodana Prosperova Novaka, cenzuriše orginal ― "Jeba t' pas mater!".
 
I lingvista Nedeljko Bogdanović, koji se bavio psovkama u srpskom jeziku, spominje Dunda Maroja u ovom kontekstu, ali kaže za Fake News tragač da nije upoznat s tim koja je najstarija zabeležena psovka u Srbiji. 
 
"U bugarštici Marko Kraljević i brat mu Andrijaš ima jedno mesto gde se kaže kako su se braća sapsovala", navodi Bogdanović, uz komentar da je možda reč o svađi, a ne o psovanju. Naposletku – glagol psovati sam po sebi nije psovka.
 
Osim toga, ukazuje se, u samom Dušanovom zakoniku se čak tri člana odnose na kazne za psovanje.
 
Ceo tekst pročitajte na sajtu FakeNews tragač.
  • Saradnik-volonter

    20.12.2023 13:51
    U istorijskim izvorima nema nikakve potvrde da je car Dušan uputio papskom izaslaniku ovu ili bilo koju drugu psovku. Međutim, srednjovekovni tekstovi potvrđuju prisustvo raznih psovki na našem prostoru, uključujući neke obrasce koji su i danas prisutni (je*o mu pas mater), pa i ovaj o kojem je ovde reč (idi u pi*ku materinu). Koga zanima neka pogleda knjigu Leksikon srpskog srednjeg veka, odrednica "Psovke", koju je napisao akademik Sima Ćirković.
  • Jaja

    18.11.2022 12:21
    Da je tako oosovao sto sada ste mnapisali to je valjda bio staroslovenski ili latinski jezik , a prevedeno da bi bilo zanimljivoooo
  • /

    16.11.2022 14:13
    /
    da li je neko od vas dole uopste shvatio poentu clanka.
    najmanje je o tome da li je izrekao tu psovku ili nije
    vec o tome koja eminencija servira takve stvari idiotima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.