Pokušali da ukradu deset tona težak kip Ramzesa II

Egipatske vlasti su objavile da su uhapsile tri osobe koje su pokušale kod Asuana pomoću dizalice da ukradu hiljadama godina star kip Ramzesa II, težak deset tona.
Pokušali da ukradu deset tona težak kip Ramzesa II
Foto: Pixabay
Državno tužilaštvo je saopštilo da je odredilo četvorodnevni pritvor za tri optužene osobe koje su pokušale da ukradu kip faraona u drevnom južnom gradu Asuanu, 675 kilometara južno od Kaira, na reci Nil.
Prema izjavi, policija je objavila da su uhapšeni posedovali oruđe za ručno iskopavanje, ali i dizalicu, "koju su koristili kako bi podigli kip i iskopali ga".
Istraga je u toku.
 
Ramzes II, nazivan i Ramzes Veliki, faraon iz 19. dinastije, vladao je 67 godina. Jedan je od najvažnijih egipatskih vladara i njegova duga vladavina bila je vrhunac egipatske moći. U Egiptu je podigao niz monumentalnih građevina, među kojima su hramovi u Abu Simbelu, Tebi (Ramesseum), Luksoru i Memfisu.
 
U poslednjih desetak godina Egipat je uspeo da vrati 29.000 antikviteta koji su su bili izneti u inostranstvo.
  • Pera Minhen

    14.01.2023 13:21
    Maznite
    Stefana Nemanju u Beogradu. Kupim vam po kokice i chupa chups svima. Dao je silne pare a deca nemaju za lecenje. Dno dna.
  • /

    12.01.2023 10:29
    /
    ovo su samo tri osobe.
    ruski lopovi su napravili citavu logistiku kada su ukrali propeler sa nuklearne podmornice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.