Gde se nalazi najbolje mesto za skrivanje - u slučaju nuklearne apokalipse

Australija i Novi Zeland su najbolja mesta za opstanak u slučaju nuklearne apokalipse, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Risk Analisis.
Gde se nalazi najbolje mesto za skrivanje - u slučaju nuklearne apokalipse
Foto: Pixabay
To je utvrđeno na osnovu njihovog geografskog položaja, kao i mogućnosti da proizvedu dovoljne količine hrane i energije, prenosi Gardijan.
Osim te dve zemlje, kao povoljna mesta za opstanak nakon nuklearne katastrofe, na listi su se našle Vanuatu, Island i Solomonska ostrva.
"Verovatno će postojati grupe preživelih širom planete čak i u najtežem scenariju", pišu istraživači i dodaju da oni u najotpornijim nacijama imaju najbolje šanse da izbegnu predindustrijski kolaps.
 
Prilikom istraživanja, autori su uporedili 38 ostrvskih zemalja prema zastupljenosti 13 faktora koji mogu predvideti uspeh postapokaliptičnog preživljavanja, uključujući proizvodnju hrane, energetsku samodovoljnost i klimu. 
 
I Australija i Novi Zeland su veliki poljoprivredni proizvođači i udaljeni od najverovatnih mesta koja bi mogla da pogodi nuklearna katastrofa na severnoj hemisferi, a Australija je imala najbolje rezultate u celini.
 
"Australijski rezervat za snabdevanje hranom je ogroman, sa potencijalom da nahrani više desetina miliona ljudi, pored njihovih stanovnika", navodi se u studiji.
 
Relativno dobra infrastruktura Australije, visoka zdravstvena sigurnost i budžet za odbranu pomogli su da se ona nađe na vrhu tabele.
 
Međutim, u prilog joj ne idu Australija bliske vojne veze sa Velikom Britanijom i SAD koje je mogu učiniti metom u slučaju nuklearnog rata. U toj oblasti, Novi Zeland je pokazao neke prednosti, kažu autori, sa svojim dugogodišnjim statusom bez nuklearnog oružja. 
  • Nemanja

    12.02.2023 12:34
    Dr Strangelove
    Komentatori su gledali previše filmova sa temom nuklearne razmene i smaka sveta: peroid poluraspada većine elemenata koji su proizvod nuklearne eksplozije je oko dve nedelje, posle toga radijacija više ne ubija (osim u slučaju "prljavih" ili neutronskih bombi, stim što se prve ne nalaze u arsenalima nuklarnih sila a druge su ograničene na PVO...). Dalje, "nuklearana zima" je šbbkbb scenario istovremenog udara na gusto naseljena područja, dakle, bukvalno hiljade bojevih glava koje bi gotovo istovremeno pogodile istočnu obalu USA ili Britaniju. U realnosti, najmanje verovatan scenario, prvi udar je namenjen neprijateljskim sistemima odbrane, komande i komunikacija (u prevodu: u nekim nedođijama). Tek bi drugi deo "razmene" podrazumevao uništavanje neprijateljske populacije megatonkama i to samo pod (malo verovatnom) pretpostavkom da je prvi potpuno obrisao PVO neprijatelja. Puna nuklearna razmena između super sila se jednostavno nikad neće dogoditi, razvoj podmorničkih raketa (SLBM) se postarao za to da u takvom sukobu pobednika nikad ne može biti.
  • Hm

    10.02.2023 21:18
    Hm
    Ko preživi? Pa niko nece preživeti, umrece od radijacije.
  • preživećemo

    10.02.2023 15:43
    Elita neka paniči, nek’ se skriva, lakira nokte, neka jedu bube i neka se snimaju kako je u podzemlju i neka tamo ostanu.
    Mi smo već imali i Fukušimu,Nagasaki, par pokušaja i uranijumske bombe.
    Preživeli smo. Elita neće moći jer su dojadili i na površini sami sebi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.