Zbog naglog poskupljenja krenuo šverc jaja iz Meksika u SAD

Naglo poskupljenje jaja u Sjedinjenim Državama podstaklo je neke koji redovno prelaze američku južnu granicu da kupuju jaja po nižim cenama u Meksiku i pokušaju da ih prokrijumčare na sever.
Zbog naglog poskupljenja krenuo šverc jaja iz Meksika u SAD
Foto: Pixabay

"U protekla tri meseca primetili smo porast od oko 108 procenata u zapleni svežih proizvoda od piletine, posebno svežih jaja. Najveći deo dolazi u El Paso iz Huaresa", kaže za Glas Amerike Luis Karlos Masias iz Carinske i granične službe.

U Teksasu, Arizoni i Kalifoniji agenti granične službe su proteklih meseci zaplenili veliku količinu prokrijumčarenih jaja.
Cene jaja su skočile kada je zbog epidemije ptičjeg gripa desetkovana živina u SAD.
 
Međutim, kupovina jeftinijih jaja u Meksiku i krijumčarenje preko granice može da bude skupa – oni koji to rade moraju da plate visoke kazne.
 
"Ako ih unesete u zemlju i ne prijavite, pod jedan: jaja će biti konfiskovana, I pod dva: za prvi prekršaj dobijate kaznu od 300 dolara. Za drugi prekršaj možete da dobijete kaznu od 1.000 dolara", upozorava Masias.
 
Cena jaja u SAD je porasla sa nešto manje od dva dolara za karton od 12 komada, na pet dolara po kartonu. U Meksiku cena jaja je otprilike 50 odsto niža od cene koju plaćaju Amerikanci.
 
Predstavnici Carinske i granične službe ističu da bi za ilegalne isporuke jaja, radi prodaje u Sjedinjenim Državama, mogle da slede kazne od 10.000 dolara.
  • Radojka

    12.02.2023 11:47
    Ma sta pričate??!! Pa zar i Ameri švercuju i kupuju na crno? Ccccc...a toliko pravo, pravda i demokratija: i jajca im skupa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.