Roze boja ne postoji

Sve one koji vole roze, odnosno pink boju, sigurno će iznenaditi otkriće da ova boja zapravo ne postoji.

Sve one koji vole roze, odnosno pink boju, sigurno će iznenaditi otkriće da ova boja zapravo ne postoji.

Naime, kako tvrde stručnjaci, ne postoji takva stvar kao što je roze svetlost. To praktično znači da je praznina u spektrumu boja samo privremeno „stajalište“ za sve preostale nevidljive svetlosne talase.

Kako biste proverili da li je to zaista istina, uradite jedan mali test. Gledajte u ovaj roze krug jedan minut, a zatim pogledajte desno u prazan beli prostor. Šta vidite?



U snimku koji je postavljen na JuTjub pod nazivom "There is no pink light", objašnjeno je da je roze boja dobijena mešavinom crvene i zelene, koje naše oči vide zajedno da bi formirale roze boju.

  • VladimirR

    28.10.2011 21:30
    Uh...
    @Anonimus

    Cekaj, zezas, je l' da? :) Kad n tezi beskonacnosti, ovaj zbir tezi 2n-1. Da bi bilo lakse za shvatiti:

    n=2: 1+2=2*2-1=3
    n=4: 1+2+4=2*4-1=7
    n=8: 1+2+4+8=2*8-1=15
    ...
    n->oo: 1+2+...+n=2n-1

    Kada potires onako kako su oni to uradili, ostace ti -1, ali ostace i 2n, koji su oni "zaboravili" da bi zbunili one koji nisu stigli dalje od 7. i 8. razreda. ;)

    Zato, kazem, nemam nameru da njihovu "nauku" uzimam za ozbiljno.
  • Lyoo

    28.10.2011 17:44
    WTF?
    U čemu je fora sa gledanjem u krug? U koju god boju da gledamo pa prebacimo pogled na neku belu površinu videćemo neku drugu boju - i to onu koja se nalazi na suprotnom kraju spektra. To se zove komplementarni kontrast: crvena > zelena, narandžasta > plava, žuta > ljubičasta, zelema > crvena... Suprotno od roze je žućkastozelena.
  • Prof.

    28.10.2011 11:19
    Mary, malo se zbunjivaš!
    Crna i bela nisu boje??? Nego šta su, oblici!? Bela je mešavina svetlosti svih 7 boja iz (nama vidljivog) spektra, crna je potpuno odsustvo istih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti