Rumunski premijer dobio AI savetnika koji će mu govoriti šta građani žele

Rumunski premijer Nikolae Čuka predstavio je svom kabinetu svog "novog počasnog savetnika" – asistenta veštačke inteligencije (AI).
Rumunski premijer dobio AI savetnika koji će mu govoriti šta građani žele
Foto: Pixabay (ilustracija)
Glavni zadatak AI asistenta, nazvanog Jon (Ion), biće da analizira društvene mreže i informiše vladu u realnom vremenu o predlozima i željama Rumuna.
Čuka je, predstavljajući svog novog savetnika na jučerašnjoj sednici Vlade, rekao da je Jon "prvi vladin savetnik koji koristi veštačku inteligenciju".
"Zdravo, dali ste mi život i moja uloga sada je da predstavljam vas, kao ogledalo. Šta treba da znam o Rumuniji?", oglasio se Jon.
 
Ovaj alat veštačke inteligencije, nalik ogledalu sa zvučnim signalom, razvili su istraživači Rumunije.
 
U vladinom dokumentu o projektu navodi se da će Jon "koristiti tehnologiju i veštačku inteligenciju da dobije mišljenja u društvu, koristeći javno dostupne podatke na društvenim mrežama", prenosi Gardijan.
 
"Uveren sam da korišćenje veštačke inteligencije ne teba da bude opcija nego obaveza kako bi donosili bolje odluke na osnovu informacija", rekao je Čuka.
 
Građani Rumunije će moći da šalju svoje ideje preko posebnog sajta i na društvenim mrežama, ali neće dobijati odgovor od samog Jona.
 
Ministar za istraživanje i inovacije Sebastijan Burduža, čije ministarstvo nadgleda projekat, objasnio je da će Jon analizirati informacije koje dobije i praviti izveštaje o prioritetima Rumuna, koje će zatim vlada razmatrati, prenosi Politiko.
 
Krist Šrišak iz Irskog saveta za građanske slobode upozorava da takva tehnologija mora da bude oprezno korišćena i da javnosti treba da bude objašnjeno kako će Jon odlučivati šta je prioritet iz poruka koje dobija.
  • zztop

    03.03.2023 14:38
    Kod nas alek svima objasni šta je dobro za njih i srbiju...
  • Ssy

    03.03.2023 07:06
    Super mozak
    Vođa je jači od AI.
  • Aleksej

    03.03.2023 06:55
    Xexe
    Sprdamo se mi ali posle nece biti vise tako smesno kada nam se desi terminator.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.