VIDEO: Sakupljanje smeća Japanci pretvorili u sport i takmičenje

Verovali ili ne, Japanci su od običnog skupljanja smeća po ulici napravili sport odnosno sportsko takmičenje.
VIDEO: Sakupljanje smeća Japanci pretvorili u sport i takmičenje
Foto: Pixabay
Sport koji su Japanci izmislili se zove "SpoGomi"."SpoGomi" je kombinacija reči "sport" i "gomi" (na japanskom smeće).
Ovo je postalo popularno takmičenje u kojem timovi od troje do petoro ljudi pokušavaju da pokupe najviše smeća najvišeg kvaliteta u određenom vremenskom periodu.
Japan je nedavno najavio da će biti domaćin prvog "SpoGomi" Svetskog prvenstva u novembru 2023. godine, sa timovima iz celog sveta koji će pretraživati ulice Tokija u potrazi za smećem koji će pokupiti.
 
Svaki tim od tri igrača imaće 60 minuta da sakupi najviše smeća sa određenog područja dok pokušava da ga pravilno sortira u kese označene bojama za svaku vrstu (otpad koji se može sagoreti, plastika koja se može reciklirati, limenke, itd.).
 
 
Kada vreme istekne, smeće će se izmeriti i proveriti da li je pravilno sortirano, a tim sa najviše smeća pobeđuje. U slučaju nerešenog rezultata, pobednik se određuje prema kvalitetu smeća, sa poenima po vrsti (opušci osvajaju najviše poena).
 
Postavljena su jasna pravila - od bezbednosnih pravila kao što je zabrana sakupljanja smeća u blizini puteva ili železničkih pruga do pravila sportskog ponašanja kao što je poštovanje drugih timova.
 
Svi učesnici nose jake rukavice za čišćenje koje im omogućavaju da pokupe bukvalno bilo koju vrstu smeća, kao i hvataljke za podizanje smeća iz stojećeg položaja. Na početku takmičenja, svi viču "Skupljanje smeća je sport!" pre nego što uđu u svoje dodeljene oblasti. Na kraju predviđenog vremena, svi učesnici se vraćaju na startnu liniju kako bi izvagali i proverili svoj otpad.
Pobednički timovi obično dobijaju sertifikat ili pehar od organizatora, a možda i malu nagradu od sponzora. Ali u takmičenju "SpoGomi" se zapravo ne radi o nagradama. Učesnici jednostavno uživaju u takmičarskoj prirodi sporta, radeći kao tim, provodeći vreme na otvorenom i, na kraju, ali svakako ne najmanje važno, održavajući svoje gradove čistim.
 
"Verujemo da je važno sakupljati smeće u gradovima jer je došlo do naglog povećanja količine otpada u okeanima širom sveta, pa je najbolje da to smeće sakupimo pre nego što uđe u okean, jer ga je tamo mnogo teže sakupiti", rekao je Takaiasu Udagava, koji nadgleda prvi SpoGomi Svetski kup.
  • MAPKO100

    10.03.2023 08:19
    PATRIOTIZAM
    Ovo je najbolji nacin da se pokaze patriotizam.
    Domovina se brani lepotom I čašću i znanjem. Domovina se brani životom i lepim vaspitanjem
  • Banderaš

    09.03.2023 15:54
    Smetlište u srcu
    Ovaj narod je navikao da živi na đubrištu, kupa se u Dunavu u fekalijama, diše smrad iz septičke jame i oseća se neprijatno ako živi u sređenoj sredini sa pristojnim ljudima.
  • Marija

    09.03.2023 14:32
    Ajmo gradonacelnice
    Prijavi nas za domacine sledeceg takmicenja sve uslove imamo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.