VIDEO: Bunker u kojem je bilo 65 hiljada pacova i miševa postao istorijski spomenik

Monstruozna zgrada sa betonskom fasadom probijenom dugim ventilacionim cevima koje vire u svim pravcima neobičan je prizor u centru Berlina.
Brutalističko zdanje po imenu Mausebunker biće tu još dugo jer je nedavno dobilo titulu istorijskog spomenika, a njegov neobičan izgled rezultat je modernizma koji je vladao Berlinom 1970-ih.
Zgrada, koja liči na tenk ili nasukani vojni brod, svoje ime duguje svojoj nekadašnjoj funkciji. Bila je to laboratorija za istraživanje životinja i u jednom trenutku je u njoj bilo više od 45.000 miševa i 20.000 pacova, zajedno sa gomilom drugih glodara. 
Mausebunker je služio kao istraživački objekat za eksperimentalnu medicinu do 2020. godine, kada su vlasnici - Charité Universitätsmedizin Berlin - odlučili da promene lokaciju zbog visokih troškova renoviranja.
 
Iako su bile velike šanse da će Mišji bunker biti srušen, peticijom je odlučeno da se zgrada sačuva zahvaljujući velikoj kampanji SOSBrutalizma, posvećenoj spasavanju brutalističkih zgrada. 
 
Takođe je u toku projekat koji istražuje načine za ponovno korišćenje zgrade.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti