VIDEO Benksijev mural stanarima napravio veliki problem: Platili 230.000 evra da bi ga uklonili

Na zidu kuće jednog bračnog para u Loustoftu u Britaniji Benksijev mural sa motivom galeba postao je noćna mora za stanare koji su morali da ga uklone.
Stanari zgrade bili su iznenađeni kada su jednog jutra na zidu videli naslikano Benksijevo delo. Prva pomisao bila je da će nekretnina u kojoj stanuju zbog murala imati višu vrednost, a druga kolika je odgovornost koju treba da preuzmu.
Benksi je naslikao galeba u letu koji je visok oko šest metara. Njegovo delo bilo je početak "noćne more" za stanare, jer su ih gradske vlasti obavestile da moraju da plate oko 46.000 evra za održavanje dela umetnika, kao i da delo zaštite od potencijalne krađe.
"Morao sam da angažujem noćnog čuvara da čuva mural jer je neko ukrao deo i pokušao da ga proda na Fejsbuku. Drugi put su vandali uhvaćeni sa desetak limenki bele boje i očigledno su hteli da ofarbaju zid", rekao je vlasnik zgrade.
 
 
Mural je uklonjen pošto je par koji živi u kući angažovao specijalizovanu građevinsku kompaniju koja je ojačala zid sa 12 slojeva smole i pet tona čelika pre nego što je kran od 12 metara uklonio ceo projekat u jednom komadu. Naravno sve uz urednu dozvolu vlasti. 
 
 
Vlasnike kuće uklanjanje ovog umetničkog dela koštalo je 230.500 evra. Nadaju se da će originalno Benksijevo delo prodati.
 
"U početku je bilo neverovatno, ali kako su stvari napredovale, postalo je izuzetno stresno. Nisam siguran da Benksi može da shvati neželjene posledice svog projekta po vlasnike kuća. Da smo mogli da se vratimo u prošlost, sprečili bismo to", rekli su vlasnici.
Umetnik je preuzeo odgovornost za projekat u trominutnom videu objavljenom na društvenim mrežama u kojem se vidi kako stvara umetnička dela u raznim engleskim primorskim gradovima.
 
"Umetničko delo je postalo turistička atrakcija i referentna tačka za ovo područje na nacionalnom nivou", rekao je portparol Gradskog veća Loustofta.
  • Bezelbub

    05.06.2023 19:50
    "Umetnik"...
  • Ivana

    05.06.2023 09:01
    Veoma bezobzirno sa Benksijeve strane. On se pojavio i napravio mural, i sad stanari trebaju da placaju odrzavanje istog, bez da su prvobitno pristali na to! Pa ako je vec njegova umetnost zasticena od strane grada, zasto onda grad ne bi placao odrzavanje i cuvanje, ili sta vec treba? Suludo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti