Viminacijum važan plovni centar prošlosti: Pronađeni ostaci još jednog antičkog broda

Na površinskom kopu "Drmno" kod arheološkog parka Viminacijum, pronađeni su ostaci broda, čija starost tek treba da bude utvrđena, ali se pretpostavlja da je u pesku ležao možda i više od deset vekova

Ovo je peto plovilo koje je na području Viminacijuma, nekadašnjeg glavnog grada rimske provincije Gornje Mezije, otkriveno u poslednje tri godine, piše RTS.

Ostaci broda, za koji tek treba da se utvrdi iz kog perioda datira, pronađeni su u pesku na dubini od osam metara. Reč je o barži, građenoj po modelu rimskih plovila, koja je služila za prevoz ljudi i robe.

"Očuvano je samo dno i samo delimično ivice. To dno je pravljeno od hrastovih dasaka, one su spajane sistemom klinova i poprečne račvaste grede su pričvršćivale te bokove broda. Očuvana je krma i središnji deo broda. Nažalost, bager je zakačio prednji deo broda, ali samo delimično je oštećen. Očuvano je 13 metara, verovatno je bio do dvadeset metara dužine", objašnjava Mladen Jovičić, arheolog u Viminacijumu.
 
Do broda je prvi stigao bager na šestom BTO sistemu (sistem bager-traka-odlagač) površinskog kopa "Drmno". Iskusni rudari odmah su shvatili vrednost otkrića.
 
"To se desilo prilikom redovne kontrole bočne kosine, da se ne bi obrušila bočna kosina na rudarsku mašinu. Ja sam ugledao plovilo i odlučio sam da zaustavim mašinu, da je malo preusmerim, od nekih petnaestak minuta zastoja. I, eto, sačuvali smo brod", kaže Goran Bogdanović, rudarski poslovođa 6. BTO sistema "Drmna".
 
Viminacijum bio sedište Dunavske flote
 
Od 2020. godine na površinskom kopu "Drmno" pronađeno je ukupno pet plovila iz različitih istorijskih perioda. 
 
Za arheologe to nije iznenađenje, jer je pored Viminacijuma proticao nekadašnji Dunavac, rukavac Dunava, koji je vremenom menjao svoj tok, ali je uvek predstavljao važan plovni put.
Arheolog Mladen Jovičić ističe da Viminacijum jeste bio sedište Dunavske flote za čitavu Meziju, provinciju koja je otprilike bila kao današnja Srbija.
 
"Odatle su brodovi plovili čitavom dužinom Dunava, kroz Đerdap, sve do Kladova, Prahova, i kontrolisali granicu, prevozili robu. U Viminacijumu su nađeni spomenici koji svedoče o prisustvu udruženja brodara", navodi Jovičić.
 
Arheolozima i inženjerima površinskog kopa "Drmno" sada predstoji složen zadatak iskopavanja i transportovanja broda u arheološki park Viminacijum, kako bi tamo bio konzerviran i izložen za posetioce.
  • Biba

    06.08.2023 08:51
    Malo je preterano porediti Viminacijum s Efesom, ali je to velika stvar za nas ovde. Samo ne vidim kakve veze ima Tito. ni današnji arheolozi ne znaju dimenzije svega toga. Veća je greška što se nije otkopao Sirmijum, pre 50-60 godina sejoš to moglo i to bi zaista bilo otkriće. A imli smo i podršku i pare iz celog sveta za to.
  • /

    05.08.2023 17:14
    /
    da je tito dopustio otkopavanje viminacijuma sada bi imali izvor love kao sto su turci dobili efesom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti