Vraćena kineska vaza iz 15. veka koja je pripadala dinastiji Ming

Policijska akcija uz obmanu meta u jednom londonskom hotelu pomogla je vlastima da povrate kinesku vazu iz 15. veka vrednosti dva miliona funti, odnosno 2,5 miliona dolara.
Vraćena kineska vaza iz 15. veka koja je pripadala dinastiji Ming
Foto: Beta/AP

Uz to, policija je uspela da razbije bandu za koju se veruje da je vazu ukrala iz jednog švajcarskog muzeja.

Vaza iz perioda Jongle u doba dinastije Ming, jedan je od tri predmeta ukradena iz Muzeja dalekoistočne umetnosti u Ženevi 2019. godine.
Londonska policijska služba izvela je akciju pošto je londonski sud u petak, 18. avgusta proglasio dvojicu krivim za optužbe vezane za pokušaj bande da proda vazu. 
 
Treći je priznao krivicu po sličnim optužbama ranije ove godine, a još dvojica su uhapšena u Londonu i čekaju suđenje u Švajcarskoj zbog njihove navodne uloge u provali. Sva petorica su iz Londona.
 
Policija je saopštila da je radila sa švajcarskim vlastima na istrazi pošto ih je jedna aukcijska kuća upozorila da im je neko poslao e-poštu tražeći procenu vrednosti ukradene vaze.
 
Policajci koji su radili na tajnom zadatku ponudili su da kupe vazu za 450.000 funti (573.000 dolara) i pristali da kupovina bude u hotelu u centru Londona, gde je uhapšen prvi osumnjičeni.
 
Policija je ponudila nagradu od 10.000 funti (12.734 dolara) za informacije koje bi dovele do nalaženja vinskog pehara u stilu "dukai" sa ukrasima u obliku pileta koja je takođe ukradena iz muzeja u Ženevi. 
Jedna zdela vrednosti od 80.000 funti (101.872 dolara) vraćena je muzeju pošto je prodata na aukciji u Hong Kongu 2019. godine.
 
Unosno tržište ukradenih kineskih antikviteta dovelo je do nekoliko velikih pljački poslednjih godina, uključujući krađe iz britanskih muzeja i aukcijskih kuća 2012. godine odakle su odnete zdele od žada, figurice i drugi predmeti milionske vrednosti.
  • ..................

    22.08.2023 09:10
    kome?
    A kome je vraćena? Kini ili...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.