VIDEO 80 godina nakon Bitke kod Midveja: Objavljen prvi snimak potopljenog japanskog nosača aviona

Posle više od osamdeset godina međunarodna grupa stručnjaka iz SAD i Japana zabeležila je snimak carskog nosača aviona "Akagi" koji je potopljen u čuvenoj Bici kod Midveja u Drugom svetskom ratu.
Nedugo nakon što je objavljen, snimak je postao tema rasprava vojnih stručnjaka i entuzijasta, budući da je reč o prvom takve vrste, piše "Eurasian Times", prenosi Euronews Srbija.
Prema informacijama koje je objavio tim, istraživanje je sprovedeno u vodama jugoistočno od Ostrva Midvej u periodu od 8. do 16. septembra. Stručnjaci su koristili podmornicu i drugu opremu kako bi ispitali oblast na oko 5.100 metara ispod površine mora i to u najmanje tri navrata.
Bitka kod Midveja vođena je 1942. godine i u njoj je potopljeno sedam brodova, uključujući i dva nosača aviona - "Kaga" i "Akagi", čije su olupine pronađene u razmaku od nekoliko dana 2019. godine.
 
Istraživački tim koristio je autonomno podvodno vozilo opremljeno sonarom, kako bi došlo do plovila, a pre ovog otkrića, jedini pronađeni brod potopljen u ovoj bici bio je američki "Jorktaun", otkriven 1998. 
 
Nakon što je snimak objavljen, Japanska ambasada u Vašingtonu saopštila je da SAD i Japan, koji su se nakada borili na Pacifiku, danas sarađuju kao saveznici i istražuju iste vode.
 
Šta se desilo u Bici kod Midveja?
 
U Bici kod Midveja poginulo je više od 2.000 Japanaca i 300 američkih vojnika, a pobeda SAD smatrana je prekretnicom u Pacifičkom ratu, budući da je Japan ostao bez velikog dela flote. 
 
 
Primarni cilj Japana bio je da preuzme dominaciju nad Tihim okeanom i zauzme ostrva na jugozapadu Pacifika, kao i da uništi američku flotu. Međutim, američki marinci uspeli su da dešifruju njihove šifrovane prepiske početkom 1942. i otkriju plan da se sprema napad na njihove baze.
 
Bitka za Midvej odigrala se od 4. do 7. juna 1942, šest meseci nakon napada na Perl Harbor i mesec dana nakon Bitke u Koralnom moru.
 
Kao što su američke snage predvidele, vojna baza na Midveju napadnuta je iz vazduha, avionom koja je poleteo sa nosača u rano jutro 4. juna. Baza je pretrpela značajnu štetu, zbog čega su japanski vojnici prerano slavili, ne znajući da je u blizini američka flota potpuno spremna za borbu.
Tako su nakon inicijalnog napada japanske letelice vraćene na nosače da natoče gorivo i ponovo se naoružaju, ali je usledila osveta SAD - u bici su potopljeni nosači "Akagi", "Kaga" i "Sorju".  
 
Japanske snage bile su primorane da odustanu od borbi i povuku se posle dva dana.
 
Ključnom pobedom SAD, japanska ekspanzija na Pacifiku je obustavljena. Bitka je ovekovečena u filmu "Midvej" 1976. koji je 2019. dobio rimejk.
  • MARE NS

    26.09.2023 11:03
    Potopljen je bio i četvrti nosač, Hirju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.