Skriveno od civilizacije: Ispod Amazonske šume leži hiljadu drevnih građevina

Amazonija je oduvek važila za simbol netaknute prirode i divlje prašume.
Skriveno od civilizacije: Ispod Amazonske šume leži hiljadu drevnih građevina
Foto: Pixabay

Prostirući se na 6,7 miliona kvadratnih kilometara najveća prašuma na svetu ispod svoje površine potencijalno skriva tragove ljudske civilizacije stare hiljadama godina, prenosi RTS.

Vinicijus Peripato sa brazilskog Nacionalnog instituta za istraživanje svemira predvodio je tim naučnika u ispitivanju ogromnog prostranstva tokom kog su otkrili tragove građevina na 5.315 kvadratnih kilometara.
Pomoću specijalnog svetlosnog radara (LIDAR) tim naučnika uspeo je da iz vazduha gvirne ispod slojeva lišća, niskog rastinja i korenja.
 
Ta tehnologija se dokazala kao veoma vredan alat u otkrivanju struktura u tropskim delovima sveta, poput skrivenih naseobina Maja ili ogromnih kompleksa u jugoistočnoj Aziji.
 
Naučnike nije začudila činjenica da su otkrili tragove ljudske civilizacije, već površina i brojnost građevina.
 
U samo jednom skeniranju, tim je otkrio 24 prethodno neidentifikovane "smetnje" u zemljištu koje su aranžirane i ukazuju na arhitektonsko poreklo.
 
"Otkrili smo utvrđeno selo u južnoj Amazoniji, odbrambene i ceremonijalne lokalitete na jugozapadu, megalitske strukture na severu, rečna naselja u centralnom delu. Na jugu su primećeni znaci grada sa trgovima u području za koje se veruje da je nekada naseljavalo na desetine hiljada ljudi. Čini se da je postojala mreža puteva sličnih onima u Grčkoj ili Rimu", navode naučnici.
Računaju da se širom Amazonije ispod slojeva lišća, sedimenta i korenja krije između 10.000 i 24.000 građevina.
  • Djordje Carubric

    12.10.2023 10:47
    Pa nismo valjda mislili da ljudi nisu živeli pre nas! Pojma mi nemamo šta se sve dešavalo hiljadama godina pre nas!
  • Đorđe

    11.10.2023 16:31
    Fantastično!!!
    Naravno na ovu vest nema komentara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.