VIDEO: Davno izgubljeni X-Wing Fighter iz Ratova zvezda prodat za više od tri miliona dolara

Davno izgubljeni model X-Wing Fighter koji je korišćen u filmu "Ratovi zvezda" Džordža Lukasa iz 1977. godine, prodat je za više od 3,13 miliona dolara.
Model, korišćen na snimanju završne bitke u "Ratovima zvezda: Epizoda IV – Nova nada" u kojoj se lovci pobunjeničke alijanse bore protiv lovaca Imperije iznad površine Zvezde smrti, predstavlja "vrhunac među artefaktima iz Ratova zvezda koji su ikada izašli na tržište", saopštila je aukcijska kuća Heritidž sa sedištem u Dalasu uoči prodaje.
Dva gornja krila četvorokrilnog lovca obojena su sa po crvenom prugom, što ga identifikuje kao lovca "crvenog vođe" eskadrile.
Početna cena na licitaciji bila je 400.000 dolara, a model je pripadao pokojnom Gregu Džeinu, tvorcu minijatura nominovanog za nagrade Oskara i Emi. Bio je poznat po radu na "Zvezdanim stazama" i "Bliskim susretima treće vrste".
 
Model Iks-lovca dugo je bio poznat kao "nestali Iks-lovac", a otkrio ga je tim stručnjaka za vizuelne efekte, pomažući Džeinovoj porodici u pregledanju njegove kolekcije.
 
"Ovaj model nije prikazivan niti modifikovan otkako je napustio ILM (kompaniju za vizuelne efekte Industrial Light & Magic)", rekao je jedan od tih stručnjaka Džin Kozicki i dodao: "Za nas koji smo odrasli sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog veka, i za one među nama koji rade na vizuelnim efektima, ovaj model je značajan nalaz kao Malteški soko".
 
Minijatura urađena u razmeri 1:24 bila je jedan od četiri "herojska" modela, napravljena za snimanje krupnih planova u ključnim trenucima svemirske bitke, uključujući snimke borbi u "kanjonu" Zvezde smrti dok flota pobunjeničkih lovaca pokušava da uništi tu veštačku planetu koja je istovremeno oružje za uništavanje čitavih svetova.
 
Nekoliko modela je napravljeno prema mnogo jednostavnijem dizajnu, a četiri "herojska" modela imala su zamršeniju konstrukciju, i širila su svoja četiri krila u "poziciju za napad" u obliku slova iks.
 
 
Takođe su imala minijaturnog pilota, električna svetla u pilotskoj kabini i druge sitne detalje, a otpuštala su i mlaznice iz motora.
 
Kozicki je za Holivud riporter rekao da nije jasno kako je Džein došao u posed ovog modela, nagađajući da je stari majstor ponekad dobijao stvari koje je kasnije menjao za nešto drugo.
"'Bliski susreti treće vrste' Stivena Spilberga i 'Ratovi zvezda' snimljeni su otprilike u isto vreme, i sa grupom ljudi koji se poklapaju. U to vreme niko, čak ni Stiven Spilberg i Džordž Lukas, nije mogao da predvidi uticaj koji će ovi filmovi imati na industriju ili kulturni duh vremena", rekao je Kozicki.
 
Na nedeljnoj aukciji predstavljeno je još nekoliko predmeta iz "Ratova zvezda" iz Džeinove lične kolekcije, uključujući kompletan kostim imperijalnog jurišnika, takođe iz "Nove nade", koji je koštao 645.000 dolara.
 
Grupa originalnih produkcijskih scenarija je u međuvremenu prodata za 27.500 dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.