Može li sreća da se kupi? Mnogi smatraju da može i znaju za koliko tačno para

Da li sreća može da se kupi? Za većinu ispitanika jednog novog istraživanja u Americi, odgovor je "da", ali po visokoj ceni.
Može li sreća da se kupi? Mnogi smatraju da može i znaju za koliko tačno para
Foto: Pixabay
Šest od deset učesnika ankete konsultatnske firme "Empower" veruje da novac može da kupi sreću, ali da im je za takav efekat potrebna plata od oko 284.000 dolara godišnje, iako je prosečna plata u SAD oko četiri puta manja, prenosi Euronews Srbija.
 
Kada je reč o vrednosti imovine koja bi bila dovoljna za osećaj blagostanja i zadovoljstva, ona iznosi 1,2 miliona dolara, što je daleko veći iznos od prosečne vrednosti američkih domaćinstava procenjene na oko 192.000 dolara.
Novo istraživanje sprovedeno je u teškom periodu za američku ekonomiju, delimično zbog uticaja inflacije koja raste već duže od godinu dana, a prema anketi, 81 odsto ispitanika priznalo je da oseća teret rasta cena, piše CBS News. 
 
Dok je prosečan godišnji iznos koji bi mogao da "kupi sreću" iznosio 284.000 dolara, milenijalci među ispitanicima, odnosno pripadnici generacije rođene između 1981. i 1996, imali su najveće apetite i njihov prosečan željeni iznos bio bi veći od pola miliona dolara.
"Empower" navodi da su njihove težnje verovatno izazvane time što su najveći deo života bili suočavani sa različitim vidovima ekonomske krize, poput Velike recesije, baš u vreme kada je veliki deo njih počeo da se zapošljava. 
 
Može li novac da kupi sreću tema je naučnih istraživanja već decenijama, a ove godine je Nobelovom nagradom za ekonomiju nagrađen upravo Danijel Kaneman, koji je u nedavnoj studiji sa kolegama sa Prinston univerziteta otkrio da kontinuirani povraćaj neke investicije u iznosu od pola miliona dolara godišnje može da utiče na zadovoljstvo životom, ali da veći iznos od toga ne predstavlja veliku razliku u percepciji.
 
Ipak, za mnoge Amerikance sreća se ne postiže samo kroz veliko bogatstvo, ističe "Empower". 
Prema studiji, 67 odsto ispitanika je navelo da bi bilo srećnije kada bi na vreme mogli da plaćaju sve račune i zaduženja, a više od polovine kada ne bi imali dugove i mogli da bez brige sebi priušte neke luksuzne stvari. Za 45 procenata najveća sreća bila bi posedovanje sopstvenog doma, a sedam od deset ispitanika reklo je da bi više novca moglo da reši većinu njihovih problema.
  • Марко

    29.11.2023 05:53
    Све је релативно
    Нажалост,постали смо, или бар, живимо у потрошачком друштву где се без новца не може. Некима су припритети у животу другојачији,али оптет, без тог проклетог новца -неоствариво!
    Не може све да се купи- "И богати плачу", али може много да помогне у социјалној сигурности, плаћања рачуна итд. Нажалост, без, проклетог новца, ништа! Сада је само питање, коме је колико потребно у философском смислу. Ја се лично не бих бунио да ми "Са неба падне" седмица на лото-у али "Нема 'леба без мотике"!
  • Orko

    28.11.2023 10:46
    @Zemlja Cudesa
    Apsolutno niste u pravu. Kada ne znas odakle i kada ti sledeci dinar dolazi, to itekako utice na blagostanje. Jedino sto tada stvara srecu je sigurnost koju danas samo novac da obezbedjuje.
  • Nenad

    28.11.2023 09:46
    Nenad
    Sa parama može sve jedino smrt nemozes izbeci! I bolest je lakša kada imaš para jer nerazmisljas treba ovaj lek ili neki deo organa kao i samo lecenje jer imaš da platis! Dok sam život sa parama ti omogućuje kvalitet i neodricanje od bilo čega i to je sreća! Covek je sam nametnuo materijalno u zivotu i svako ko negira tako nešto laze! I bogati placu i tuguju ali to je ususkanije i blaže od onog ko nema para i prezivljava! Na zalost bez para nema kvalitetnog života uprkos svim religijama koje propovedaju suprotno i raznim filozofijama Itd.ali i oni zive od para!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.