VIDEO: Ova zgrada od 10 spratova izgrađena je za 29 sati

Kineska kompanija "Broad Group" sredinom prošle godine izgradila je stambenu desetospratnicu jednostavno nazvanu "Stambena zgrada" u gradu Čangša za samo 28 sati i 45 minuta.
Video objavljen na Jutjubu brzo je postao viralan jer iako je, naravno, reč o modularnoj gradnji sa unapred napravljenim delovima, takav vremenski rekord za gradnju zgrade tolikog stambenog kapaciteta i dalje zvuči poput naučne fantastike.
 
Tajna ne samo kratkog vremena izgradnje zgrada koje proizvodi "Broad Group" nego i "izuzetno jednostavne izgradnje na licu mesta", što je i moto te kompanije, jeste u gotovim modulima koji sklopljeni imaju standardne dimenzije transportnih kontejnera. 
Zahvaljujući tome cena prevoza najmanja je moguća, a na licu mesta oni samo treba da se poslažu jedni na druge i učvrste šrafovima. Nakon toga spajaju se struja i voda, i zgrada je useljiva. Treba dosta ljudi da bi se obavio taj veliki (iako kratak) posao, ali od mašina i mehanizacije - pa, bila su dovoljna tri krana.
 
 
Konstrukcija modularne "Stambene zgrade" u potpunosti je čelična, deset puta je lakša i sto puta izdržljivija od konvencionalnih konstrukcija, a uz to je i sasvim otporna na zemljotrese i tajfune. Svaki modul je dugačak 12,19 metara, širok 2,44 metra i visok tri metra. Položaj zidova, vrata, prozora i balkona lako se menja nakon završetka gradnje, a sama zgrada jednostavno se može rastaviti i premestiti na drugo mesto, ako se za tim ukaže potreba.
"Broad Group" je još 2012. obećavao izgradnju nebodera od 200 spratova za sedam meseci, ali od toga, uglavnom zbog dozvola i papira, nije bilo ništa. Ali ovakav način gradnje s modularnim unapred napravljenim delovima, visokog kvaliteta i puno niže cene koji se na gradilištu moraju samo sastaviti nije pogodan samo za zgrade stambene namene već i za luksuzne rezidencije, izrazito visoke nebodere i zgrade najrazličitijih javnih namena.
 
  • Б

    05.02.2024 00:37
    Еволуција
    Ово је само еволуција концепта какав је некад постојао и у НС. Зграде на Лиману 4 и у још неким деловима су делимично састављене од модула. Градио их је "Неимар". Пуно бетона, купатило као модул 2-2-2,40 и сл. Слично се ради у многим другим земљама. Ово је само логички доведено до краја.
  • Paja

    04.02.2024 13:22
    Polako sa tom brzinom,sacekajte prvi jaci potres pa da onda vidimo sta ce se desiti.Ja jos nisam video Kinesku stvar a da je radila dugo.
  • Brat

    04.02.2024 13:16
    FaSi
    Tako su neki bili fascinirani kineskim montažnim covid-bolnicama, pa su onda Kinezi 2 godine bili zatvarani u stanove...
    Inače, kako se zove sistem gde ima vođe/kulta ličnosti, partijske države, nacionalizma kao službene ideologije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti