VIDEO: Pilot iz Drugog svetskog rata u 102. godini prvi put upravljao "spitfajerom"

Bivši pilot britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva je sa 102 godine prvi put upravljao avionom "spitfajer" iz Drugog svetskog rata.
VIDEO: Pilot iz Drugog svetskog rata u 102. godini prvi put upravljao "spitfajerom"
Foto: Beta/AP
Džek Hemings, tokom Drugog svetskog rata vođa eskadrile britanskih snaga, koliko se zna, najstariji je pilot koji je upravljao tim modelom aviona.
 
Pilot Beri Hjuz koji je bio sa Hemingsom tokom leta, rekao je da je Hemings prirodno nadaren.
 
"Nisu mu bila potrebna nikakva uputstva - samo je preuzeo kontrolu, provozao nas, izveo neke okrete i osnovne manevre. Mislim da je stvarno uživao u svakom trenutku leta". 
Ratni veteran koji nikad ranije nije upravljao "spitfajerom", ali jeste drugim avionima, rekao je da je "apsolutno čarobno" biti za upravljačem, mada je let bio "po džombastom" - s mnogo propadanja.
 
 
"Iskreno govoreći, osećalo se da je sve to bilo malo 'zarđalo' što nije iznenađujuće - ja sam 'zarđao'", rekao je on.
Njegov 20-minutni let s aerodroma u južnoj Engleskoj u utorak bio je radi prikupljanja novca za dobrotvornu organizaciju čiji je on suosnivač bio pre 80 godina. Humanitarna vazduhoplovna služba "Mission Aviation Fellowship" još od Drugog svetskog rata zemljama kojima je potrebno avionima dovozi pomoć, lekove i drugo.
 
 
Hemings je na svoj 100. rođendan izvodio avionske akrobacije i tada prikupio više od 40.000 funti za svoju dobrotvornu organzaciju.
 
  • Zoka

    08.02.2024 11:29
    Oldtimeri
    Dragi moji !
    I avioni i automobili u engleskoj se odrzavaju.
    Muzej vazduhoplovstva je "nekome" dat ili prodat .
    Muzej starih automobila u kosovskoj se otima prinudno.Vrednim oldtajmerima ce se izgubiti trag po raznim privatnim garazama..UZAS...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.