FOTO: Legendarni jugoslovenski kiosk mogao bi da dobije svoje Lego izdanje

Kultni crveni kiosk K67 jedan je od simbola dizajna socijalističke Jugoslavije.
U njemu su se prodavale novine i cigarete, a u nekima cveće ili brza hrana. Patentirao ga je 1967. godine slovenski arhitekta Saša Janez Mächtig, a kiosk bi uskoro mogao da se pojavi u potpuno novom izdanju - napravljen od Lego kockica.
 
Na ideju da legendarni crveni kiosk predstavi u novoj varijanti došao je beogradski arhitekta Nikola Opačić. 
Inače, Lego na svojim stranicama ima platformu za predlaganje novih ideja - Lego ideas pa je Nikola predložio svoju. Ovako je Nikola sve to zamislio:
 
"U svojoj sobi ispunjenoj kockama, pažljivo sam sastavljao različite kockice kako bih napravio svoju sopstvenu verziju Kioska K67. Moja kreacija kombinuje moju strast prema kockama i moje nasleđe što sam rođen u Jugoslaviji. Lepota Lega je u tome da (ponovo) izgradite šta god želite. Za neke su to možda izmišljena stvorenja i svetovi, za mene je to Kiosk K67", stoji na stranici.
Nikola navodi da je taj kiosk simbol zajednice i pripadnosti. 
 
"Držeći Lego verziju Kioska K67 danas u rukama, za mene je to pre svega vremenska kapsula koja me vraća u vreme kad sam rođen, u mladost i u vreme mog prvog poljupca", piše dalje.
 
 
Stvorio je dva kioska - beli je zamišljen kao kiosk s novinama, a crveni kao mesto brze hrane. 
 
"Dok sam gradio, zamišljao sam priče koje ovaj mali kiosk može da ispriča...U ovom slučaju bi pričao priče o običnim ljudima koji prolaze, kupuju novine, puše cigaretu ili razgovaraju. Ali to bi mogao biti i rimejk poznate verzije koja još stoji u MOMA-i u NYC-u", napisano je na stranici. 
Kako navodi, uživao je u sastavljanju ovog seta od Lego kockica. 
 
"Kiosk K67 postao je simbol bezgranične kreativnosti jugoslovenske arhitekture i industrijske proizvodnje, podsetnik da i najjednostavnije stvari mogu podstaći neverovatne priče", zaključuje on. 
  • John

    15.02.2024 11:54
    @Slo

    Evo, crkoše od gladi bez nas...
  • Slo

    13.02.2024 13:16
    Slovenci su dobro živeli u Yu, prodajući nam bez konkurencije svoje smeće - tomos, gorenje, pa onda ove rugobe
  • kiza

    11.02.2024 21:22
    Pitajte one starije koji su imali prilike da rade u tom plastičnom kiosku. Pakao sa mirisom plastike. Neudobno, nebezbedno, nezdravo... Džaba mu umetnički momenat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.