"Grkljan", "kopile", "mlohavo": Izabrana najružnija srpska reč

Postalo je popularno da ljubitelji jezika biraju najlepšu, novu, pozajemljenu reč. Stiglo se i do izbora za - najružniju reč.
"Grkljan", "kopile", "mlohavo": Izabrana najružnija srpska reč
Foto: Pixabay
Reč može da leči, ali može i da "ubije" kako je to rekao čuveni pesnik Branko Miljković. Ima i suvišnih, neka "otvaraju gvozdena vrata". Najlepša je "praskozorje", a prema anketi, najružnija bi mogla biti: "žrtva", "mlohavo", "bezveze", "grkljan", "kopile"... 
 
I baš reč "kopile" je na društvenim mrežama izabrana za najružniju u srpskom jeziku. Na vrhu liste su i: "jalov", "keva", "grkljan", "nerotkinja".
"Pretpostavljam da je u izboru nekih reči kao što je grkljan da je tu presudno bilo kako zvuči ta reč. Jer ako uzmete reč mrežnjača, rožnjača, gušterača, ne moraju te reči da imaju negativno značenje apriori. Što se tiče drugih reči, one markiraju negativnu pojavu i aktiviraju emocionalni doživljaj te reči", izjavio je za RTS prof. dr Slavko Petaković iz Društva za srpski jezik i književnost.
Pre dve godine Društvo za srpski jezik i književnost je od 905 đačkih predloga za najlepšu reč izabralo "praskozorje". Učenici su navodili da ta reč za njih znači "početak nečeg novog, lepog i iskričavog".
 
Jedna učenica petog razreda predložila je reč "dobrodušan" jer, kako je rekla, to ne može da se kaže za svakoga, to mora da se zasluži.
 
Stručnjaci kažu da svaka reč ima emocionalno zaleđe, a sadrži i životno iskustvo sagovornika.
 
Prošle godine najlepša nova reč u srpskom jeziku, u izboru udruženja građana bila je "duhoklonuće".
 
"Ne treba preterivati u ovakvim konkursima jer ako bi se svake godine pojavio konkurs koji bi birao najlepšu, najružniju, najstrašniju, najopasniju, tabuiranu reč, došlo bi do devalviranja ovakvih akcija", kaže prof. Petaković.
 
Iz Društva za srpski jezik i književnost kažu da ovakve akcije treba da zainteresuju pre svega mlade za bogatstvo i slojevitost našeg jezika.
  • Ima gorih reci

    16.02.2024 14:42
    Vucic, radikal, sns, sps, jul, milosevic, patriJota, udba...
  • Baba

    15.02.2024 13:59
    rada.
    Dilindara!
  • gari

    15.02.2024 11:39
    da li je keva zaista toliko ruzna rec i zasto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.