VIDEO: Mogu li se putevi popravljati bez prekida saobraćaja? O, da.

Asfaltiranje kolovoza obično uključuje prekid saobraćaja na deonici koju je potrebno popraviti i preusmeravanje ili, ako to nije moguće, radovi se izvode noću.
U Švajcarskoj su pronašli ključ za obavljanje tih zadataka bez potrebe za velikim neredom. 
 
Kako je ovo moguće? Zahvaljujući pokretnom mostu koji omogućuje automobilima i vozilima da cirkulišu istom deonicom (odnosno iznad nje) na kojoj se istovremeno obavljaju popravke. Revolucionarna ideja koja do sada baš i nije dobro funkcionisala, ali došlo je do konstrukcijskih promena i sad su rezultati odlični.
Ovaj most se zove ASTRA, delo je Švajcarske savezne kancelarije za puteve (FEDRO). Reč je o pokretnoj konstrukciji dužine 257 metara i širine 7,57 metara, koja se uzdiže 4,65 metara iznad puta. Nakon što se montira i hidraulički podigne, može se pomerati uzduž ili popreko. To omogućuje da se njegov položaj menja dok se veći deo ponovo postavlja ispod. 
 
Inicijalno ASTRA nije bila toliko dugačka i pretila je propast celog projekta, ali s povećanjem dužine omogućeno je da rampe imaju blaži nagib, koji iznosi 1,25 odsto. Takođe se izdigla više od četiri metra iznad tla u odnosu na prvobitna tri metra. 
Time su rešena dva glavna problema: sada i veliki kamioni mogu da prolazie konstrukcijom, kao što je prikazano u videu, a njegova veća visina omogućuje mašinama za asfaltiranje da rade svoj posao.
 
Prema rečima njegovih tvoraca, ovaj most je pogodan za različite namene: od sanacije mostova do sanacije samih saobraćajnica, a još jedna prednost je što se posao može obavljati danju, a ne noću, kako je to uobičajeno ako se radi o vrlo prometnom području.
 
  • Salamander

    25.05.2024 16:39
    pontonski put
    Godinama smo se vozali pontonom, jer mam je to "milosrdni andjeo" omogućio.
    Sada svi hoće u NATO i EU a izbombardovali su nas i yruju nas konstantno. Zašto ova zloba od vlade ne radi ono što bi trebalo i što bi bilo prirodno?
    Navodnjavanje, popraviti kanale, crpne stanice, koristiti biotermalne vode za zagrevanje domaćinstava i plastenika, proizvoditi zdravu hranu: hrana je danas skuplja od zlata!
    Dve žetve godišnje je Marija Terezija imala!
    Sa onom tehnologijom!
    Dvokolosečne pruge su povezivala sva mesta u Vojvodini!
    Gde su nam pruge i kanali?
    Silosi?
  • Realista

    19.05.2024 20:54
    Bože, kakve budale!
    Trebali su, kao u srbiji, da zatvore autoput na godinu dana, par meseci da ne rade ništa dok se ne utale sa ortacima, onda na brzinu da smrljaju nešto, precednik da to aminuje pompeznim govorom a onda prva kišta da sve ojebe k'o da ništa nije ni rađeno! Tako se to radi, BRE!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti