Kakvog oblika treba da bude burek?

Predstavnici glavnog izraelskog rabinata, zaduženi za jevrejsko dijetalno pravo, sastali su se sa šefovima izraelske industrije bureka da rasprave o obliku ovog jela i uticaju na stanovništvo.
Predstavnici glavnog izraelskog rabinata, zaduženi za jevrejsko dijetalno pravo, sastali su se sa šefovima izraelske industrije bureka da rasprave o obliku ovog jela i uticaju na stanovništvo.

Tako su oni Izraelci koji se pridržavaju jevrejskog dijetalnog prava znali po obliku šta da izaberu i jedu da ne bi došli u situaciju da se greškom odluče za burek od sira, na primer, nakon što su jeli meso.

Prema pomenutom pravu, potrebno je da prođe nekoliko sati od konzumiranja mesa da bi se jeli mlečni proizvodi.

Međutim, u poslednjih nekoliko godina nisu se svi pridržavali tog propisa, što je podstaklo zabrinutost da neki ljudi slučajno jedu četvrtast burek, a da su u njemu mlečni prozvodi.

Zato su rabini zakazali sastanak u nastojanju da se održi tradicija koja se odnosi na oblik bureka. Dogovoreno je da se proizvođači pridržavaju propisa o trouglastom i četvrtastom obliku.

Ispitivani su i drugi predlozi da burek u obliku cigare koji obično sadrži meso bude duži od onog bez ili da burek u kome nema mlečnih prozvoda u takvom obliku bude zatvoren na krajevima, a onaj sa sirom otvoren. Proizvođači bureka nisu se bunuli, iako su upozorili na neke stvari.

Portparol rabinata istakao je da su principi koji su dogovoreni zasnovani u jevrejskom pravu i da je ceo proces vođen u atmosferi razumevanja i saradnje u nadi da će se izbeći greške u konzumiranju bureka u budućnosti.

  • 09.02.2013 14:12
    @Anonimus
    Sve su to bureci (u bukvalnom prevodu: savijače) i ništa od toga nije pita. Pita je ono što neki zovu somun, a neki lepinja.
  • Andrija Šrek

    09.02.2013 14:06
    ...
    Ponovo se život i njuz.net opasno približavaju jedno drugom !!
  • Burek sa sirom

    09.02.2013 00:48
    FOREVER
    Nije bitno kog je oblika, vazno je da je sa SIROM!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.