Dolazi kometa koja će zaseniti Mesec

Kometa ISON juri kroz Sunčev sistem, a 28. novembra će biti udaljena od naše zvezde samo milion kilometara. Neki naučnici tvrde da će zaseniti Mesec.

Kometa ISON juri kroz Sunčev sistem, a 28. novembra će biti udaljena od naše zvezde samo milion kilometara. Neki naučnici tvrde da će zaseniti Mesec.

Kometa ISON velikom brzinom putuje kroz Sunčev sistem, a astronomi ne mogu da dočekaju 28. novembar jer će, kako kažu, izazvati pravi kosmički spektakl.

Naime, nebesko telo će tada proći neverovatno blizu Sunca, a to će uzrokovati isparavanje leda unutar komete što će kao posledicu proizvesti karakteristični i jasno vidljivi rep.

Koristeći se ruskom mrežom teleskopa International Scientific Optical Network (ISON) kometa je prvi put otkrivena septembra prošle godine. Kada 28. novembra bude prošla pored Sunca, od naše zvezde biće udaljena samo milion kilometara, što je 150 puta manja udaljenost Zemlje od Sunca.

Da čitava situacija bude zanimljivija, ISON će proći 100 puta bliže Suncu nego što je 1997. godine proletela Hejl-Bopova kometa, koja je 18 meseci mogla da se vidi golim okom. Blizina Suncu će takođe zagrejati kometu, sastavljenu od leda, metala i kamena, na 2.760 stepeni Celzijusa, pa će biti mnogo sjajnija od većine kometa, a neki naučnici tvrde da mi mogla da zaseni i Mesec.

  • rajk

    19.11.2013 14:23
    maler
    Kad god se nesto desi nama bude oblacno ili smo na pogresnom mestu da bi videli
  • Zlaja

    18.11.2013 20:53
    ISON
    Hejl-Bopova je bila fantastična a videla se možda 18 dana a ne meseci. Nadam se da će nešto slično prirediti i ISON.
  • pawlle

    18.11.2013 18:13
    odlicno, zabarikadirajte se , navucite zavese , salukatre, ne izlazite napolje iz zakljucanih stanova...........

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.