Jelo koje se jede sa salvetom preko glave

Četiri vrhunska francuska kuvara tražila su da im se barem jedan vikend ili makar jedan dan u godini dozvoli da u svojim restoranima serviraju dugo zabranjeni specijalitet ortolan.
Četiri vrhunska francuska kuvara tražila su da im se barem jedan vikend ili makar jedan dan u godini dozvoli da u svojim restoranima serviraju dugo zabranjeni specijalitet ortolan.

Reč je o malenoj ptici pevačici koju sladokusci, među kojima je bio i bivši francuski predsednik Fransoa Miteran, jedu zajedno s kostima, glave prekrivene salvetom.

Ptica ortolan, koja nije veća od dečije šake, izbačena je iz evropskih jelovnika 1999. Navodno je to bilo Miteranovo poslednje jelo pred smrt 1996.

Pripremanje ovog specijaliteta je prilično surovo: ptica se najpre kljuka kako bi dobila na težini, da bi se potom utopila u konjaku i ispekla u rerni.

U tradiciji je da ljubitelji pečenog ortolana tokom jela prekrivaju glavu velikom, belom salvetom, što da se ne bi videlo kako pljuju kosti, što da bi zadržali celovitost arome. Ima i onih koji tvrde da krpa na glavi služi kako bi se sakrila sramota pred Bogom zbog proždiranja ptice njemu ugodnog glasa.

Ostaje da se vidi da li će francuske vlasti udovoljiti zahtevu četvorice kuvara, od kojih je jedan svetski poznati šef Alen Dikas.

Danas je ortolan zaštićena vrsta u Francuskoj i nekoliko drugih evropskih zemalja. Uprkos tome u ilegalnom lovu ubije se oko 50.000 ptica godišnje.

  • Vlada

    17.09.2014 06:54
    ...
    Da ponovim - kada bi se životinje rukovodile starom biblijskom, oko za oko, zub za zub, malo ljudi bi hodalo ovom malom plavom planetom. Bestijalnost i besramnost ljudskog uništavanja svega živog i neživog na planeti davno je prešlo granicu bez povratka. Pitam se koliko je Alfred Hičkok ovo znao kada je snimao "Ptice".
  • jova limanac

    17.09.2014 06:49
    Nije to ništa, majmunski mozak je delikates koji se nekad često konzumirao dok je majmun još živ, a u Koreji je poznato jelo gde se cela mala hobotnica, još živa, strpa u usta i dobro sažvaće, da se ne bi pipcima zakačila za jednjak dok je gutate.

    Kod nas je sasvim normalno da se napravi kisela čorba od svinjskog srca i drugih iznutrica, a mnogi zapadnjaci bi na to gledali sa gađenjem. Sećam se nekih stranaca kako su odbijali da okuse testo s makom, nisu mogli da poveruju da testenina može da se jede slatka. Ukusi su različiti, svako jede ono što mu prija...
  • ljubitelj ptica

    17.09.2014 05:59
    ortolan
    Samo jedna reč za čuvene kuvare - kreteni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti