Sat koji meri kada ćete umreti

Ako ste zabrinuti koliko način na koji živite utiče na vaše zdravlje, pomoći će vam nova i pomalo morbidna spravica.
Ako ste zabrinuti koliko način na koji živite utiče na vaše zdravlje, pomoći će vam nova i pomalo morbidna spravica.

Šveđanin Fredrik Kolting dizajnirao je "Tiker", sat koji izračunava životni vek vlasnika i čak odbrojava vreme do trenutka kada će umreti.

Iako je uređaj poznat kao "Sat smrti", Kolting ga naziva "Satom sreće", ističući da je dizajniran da bi pomogao ljudima da iskoriste život na najbolji mogući način i da cene vreme koje im je preostalo do kraja.

Da bi navio sat, vlasnik popunjava upitnik, ubacujući informacije iz zdravstvenog kartona (alergije, bolesti itd). Osim toga, unosi podatke o tome da li pije, puši i da li je neko u porodici bolovao od raka, dijabetesa i drugih bolesti.

Pre nego što dobije rezultat, vlasnik mora da odgovori i na pitanje da li i koliko je fizički aktivan, kao i koliko kilograma ima. Na osnovu tih podataka sat daje prognozu datuma smrti i "Tiker", koji radi kao običan sat, počinje da odbrojava.

Posle kampanje masovnog finansiranja (crowdfunding), sat se može kupiti na internetu po ceni od 88,85 dolara. Uprkos prvobitno planiranom iznosu od 25.000 dolara, do sada je prikupljeno 98.665 dolara.

"Zamislite da vam neko kaže da vam je ostalo još godinu dana života. Šta biste promenili u životu", kaže Fredrik Kolting, koji je na zamisao da napravi ovakav došao kada mu je preminuo deda. "Sve što treba da naučimo jeste da cenimo vreme i život koji su nam dati, iskoristimo dan i slušamo svoje srce", kaže on.

  • Alex

    04.10.2014 10:59
    Exta! Sviđa mi se ideja. Jedino mi se cena ne sviđa..
  • Andrija Šrek

    04.10.2014 10:48
    ...
    Dobro, i šta kada otkuca navodni "čas smrti"? Jel proizvođač vraća pare? I nadoknađuje još duševni bol koji je naneo?
  • 04.10.2014 09:11
    Morbidno I van svake pameti,ali u svakom slucaju bolje to,pa ko hoce neka racuna,nego kojekakvi " proroci" koji uzimaju jos vise od pacenika.Kako je kome sudjeno I predodredjeno...mada se sve moze odloziti uz savremenu medicinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.